85% от хората със свръхтегло и затлъстяване “отключват” диабет. В случая трябва да овладеете свръхтеглото, а режимът на хранене трябва да е с насоченост към намаляване на кръвната захар.
Съпругът ми е на 38 години. Професията му е шофьор на голям камион. Липсва му активно физическо натоварване и покачи теглото си с 30 килограма след спиране на цигарите. При изследване на кръвна захар стойността є беше 5,8. При тестване с глюкомер 3 месеца по-късно, се установиха стойности от 6 до 9,6! Засега е само на диета. Но се притеснявам! Дали е възможно нещата да се оправят след сваляне на излишните килограми, или ще са необходими медикаменти и какви? А може ли да ми препоръчате билка или хранителна добавка с истински ефект? Валя Желева, Пловдив
85% от хората със свръхтегло и затлъстяване “отключват” диабет. В случая трябва да овладеете свръхтеглото, а режимът на хранене трябва да е с насоченост към намаляване на кръвната захар. Конкретно, трябва да се намали дневният внос на енергия до 1500 ккал. На закуска включвайте 2 филийки пълнозърнест хляб, с 50 г обезсолено сирене или 150-200 г извара със зеленчук (домат, краставица). Може закуската да е овесени ядки с настъргани плодове. В 10 и 16 ч се приема чай с подсладител и лимон с някакъв кисел плод (най-добре цитрус или ябълка - заради диабета). Пектинът има пряко хипогликемично действие, т.е.
намалява кръвнозахарните нива.
Обядът включва голяма салата и порция белтъчна храна - 150 г риба или бяло пилешко месо или 70 г обезсолено, краве сирене, 250 г извара със зеленчуци. Десертът е плод - суров.
Вечерята е най-разтоварваща - постно зеленчуково ястие - например зелен фасул, миш-маш, задушено зеле, тиквички, леща-чорба и други, заедно с кисело мляко. Добре е един ден от седмицата да е разтоварващ, т.е. 5 пъти да се приемат само плодове и постни зеленчукови ястия (супи, салати и др.).
Специални хранителни добавки за отслабване и намаляване на кръвнозахарните нива няма. Помощни средства в диетичния режим са ябълков оцет на капсули, хром, зелен китайски чай за диабет.
блитц.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар