четвъртък, 4 декември 2008 г.

Котките пазят от инфаркт!

Мъркащите животинки съкращават статистически риска от сърдечен удар с 30%, установиха учени

Собствениците на котки по-рядко страдат от инфаркти, установиха учени от Университета на Минесота в Минеаполис, в резултат на мащабно здравно проучване сред 4000 американци, продължило 10 години, съобщава специализираното издание Medical News Today.

Ръководителят на Института за изучаване на инсултите към Университета на Минесота и водещ автор на изследването, д-р Аднан Куреши (Dr Adnan Qureshi) и екипа му анализирали историята на заболяванията и наблюдавали здравословното състояние на 4435 души на възраст от 30 до 75 години, над половината от които (2435 души) били бивши или настоящи собственици на котки, в продължение на десетилетие. Изследването показало, че при хората с котка, рискът от инфаркт е с 30% по-нисък, отколкото при тези, които никога не са гледали котки. Според д-р Куреши, който също има котка, на име Ниня, специалистите очаквали подобен резултат, но не предполагали, че благотворният ефект на мъркащите домашни любимци ще е толкова съществен.

Причината собствениците на котки да страдат по-рядко от инфаркт е неизвестна, но се предполога, че животните помагат на човека да преживява по-лесно и по-бързо стресовите ситуации. В същото време не трябва да се изключва възможността, собствениците на котки по припода да са по-стресоустойчиви и спокойни, отбелязват скептиците.

Резултатите от изследването били представени на ежегодната международна конференция на Американската асоциация за изучаване на инсултите, проведена през миналата седмица в Ню Орлийнс.

бгфактор.орг

Няма коментари: