понеделник, 8 декември 2008 г.

Нов вид лечение за хора с наднормено тегло

Диета за отслабване или хибернация

В скоро време, благодарение на съвременната молекулярна биология и учените специалисти в нея, вероятно ще можем да забравим за мъчителните диети за отслабване.

Винаги има поне едно вярно решение на всеки проблем и е въпрос на време, то да бъде намерено.

Животните, които изпадат в хибернация преживяват зимните месеци в състояния на вцепенение. Температурата на тялото им спада рязко, честотата на сърдечния ритъм и белите дробове спада и техният метаболизъм се променя от основно изгарящ глюкоза в изгарящ мазнините. Така те преживяват с резервът от мазнини, понякога в продължение на много месеци.

Възможно ли е при предизвикване на подобно състояние на вцепенение при хората, нашият метаболизъм също да се пренасочи от изгаряне на глюкоза към изгаряне на мазнини? И ако е възможно, това би ли било ефективно лечение срещу затлъстяване?

Това удивително предположение е направено от молекулярният биолог Чен Чи Лий от Медицинското училище Хюстън на Тексаския университет. Идеята води началото си от предишното откритие на групата му, че съединението 5-аденозин монофосфат (5-AMP), предизвиква състояние на вцепенение при мишки, които по природа не са животни изпадащи в хибернация.

Лий обяснява, че една капсула или инжекция от 5-AMP би могла да предизвика подобно състояние и при хората, а придружаващите го метаболитни промени могат да помогнат в лечението на редица случаи, свързани с наднормено тегло като диабет, високо кръвно налягане и синдроми на нарушения в храненето.

Как да се приложи? Това е много необичайна идея, която ще е необходимо да бъде подкрепена от добър набор от неоспорими доказателства, за да излезе от рамките на чистото предположение.

Откритието на Чен Чи Лий и колегите му е вече патентовано. Екипът ще работи по-натаък за реализиране на откритието като практически нов вид лечение за хора с наднормено тегло и съпътстващите ги около това проблеми.

докторбг.ком

Няма коментари: