четвъртък, 4 декември 2008 г.

Жълта комунига при главоболие дължащо се на високо кръвно

Билка – стръковете. Надземната част се от растението се събира от май до август. Отрязват се стръковете с дължина 15 -20 см от върха на стъблото, навързват се на снопчета и се сушат на проветриво и сенчесто място. Изсушената билка притежава приятна миризма на кумарин, каквато прясното растение не притежава. Вкусът на изсушената жълта комунига е солено – горчив.

Действие и приложение – потиска централната нервна система и действа нервноуспокоително и сънотворно при безсъние, хистерия, климактерични смущения. Билката действа противовъзпалително и премахва спазмите при катари на горните дихателни пътища, болки в пикочния мехур и бъбреците, чревни болки и метеоризъм. Намира приложение и при мигрена и главоболие, дължащо се на високо кръвно налагане. Жълтата комунига се прилага външно под формата на компреси и промивки при гнойни рани и възпалителни процеси. Народната медицина препоръчва билката и за увеличаване на млякото у кърмачките, при недостатъчна и болезнена менструация, под формата на лапи при отоци от всякакъв произход, подагра, подкожни кръвоизливи.

Начин на приложение - прилага се вътрешно под формата на запарка. Една супена лъжица билка се запарва в 400 мл кипяща вода. оставя се да кисне 30 мин. Запарката се прецежда и от нея се приема 3 пъти дневно по 120 мл 15 мин. преди ядене. Запарката за външно приложение – компреси и промивки, се приготвя от 2 супени лъжици дрога с 500 мл кипяща вода.

зажената.огоста.ком

Няма коментари: