сряда, 3 декември 2008 г.

Свалете стреса и ще свалите кръвното

При стрес организмът реагира веднага с повишаване на кръвното налягане

Свалете стреса и ще свалите кръвното! Има пряка връзка между емоционалния фон и кръвното налягане. При всяка стресова ситуация организмът изхвърля голямо количество адреналин. Този хормон, дори и при здравите хора, повишава кръвното налягане, за да осигури притока на кръв до всички мускули. Това е универсална защитна реакция на организма в отговор на стреса - да приведе всички органи в „бойна готовност". Скокът на кръвното налягане нагоре е за сметка на усилената работа на сърцето и спазмите на съдовете.

Хипертоници са хора с различен тип на характера, но ги обединява една обща черта -тревожност, неспокойствие и бурна реакция при стрес. Ако човек постоянно е подложен на стрес - изпитва страх, тревога, не е удовлетворен от себе си, страхува се от утрешния ден, организмът реагира и на най-малката реакция с повишаване на кръвното налягане. Като при всеки следващ стрес -кръвното налягане се повишава все повече.

При това с възрастта към „нервната" хипертония се наслагват и органични проблеми със съдовете - атеросклероза, понижена еластичност.

лекар.бг

Няма коментари: