понеделник, 1 декември 2008 г.

Подправките са и лекарство

Много от подправките,които подобряват вкуса на ястията, са едновременно и лекарство

Розмарин: регулира храносмилането,зарежда с енергия,забавя стареенето,подобрява паметта.Помага при главоболие и стомашночревни проблеми.Действа спазмолитично на жлъчния мехур.Стимулира детосксикиращата функция на черния дроб.Прилага се успешно при атеросклероза,хронична кандидоза,рематоиден артрит,нарушения в храносмилането.

Коендро: подобрява храносмилането,оказва отхрачващ ефект.

Риган: подпомага отхрачването,успокоява кашлицата,премахва спазмите при болки в стомаха и червата.Действа тонизиращо. Копър: действа газогонно,спазмолитично,покочогонно и противоглистно.Наджемната му част оказва антибактериален ефект,повишава съпротивителните сили на организма,подобрява апетита.Прилага се при хронична коронарна недостатъчност,като профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия,както и при спазми на гладката мускулатура на органите в коремната кухина.Употребява се и като нервоуспокояващо средство,особено при кърмачета.Семената се използват при безсъние,стомашни болки,болести на жлъчката и далака,хълцане,за повишаване количеството на млякото у кърмачките.И още при кашлица,главоболие,за укрепване на кръвоносните съдове,при камъни в бъбреците и пикочния мехур,болезнено уриниране.

Майорана: подобряваапетита,действа обезболяващо и противовъзпалително.Употребява се при колики,кашлица и бронхит при децата.

Мента: подобрява храносмилането,действа противовъзпалително,успокоява стомашните болки.

Маточина: действа успокояващо,прилага се при сърдечна невроза и безсъние.Стимулира секрецията в стомаха,червата и жлъчката.Подобрява апетита.Разширява кръвоносните съдове.

Магданоз: стимулира храносмилането,освежава дъха,действа дюретично и спазмолитично,особено при камъни и пясък в бъбреците.В големи количества лекува анемия.

селенабг.ком

Няма коментари: