четвъртък, 30 юли 2009 г.

30 тайни за здраве и дълголетие

Правете по-често секс и се смейте по 15 минути на ден

Учени от Университетската болница в Женева стигнали до извода, че хората ще се чувстват по-добре, ако не ползват асансьорите. Така се намаляват мастните отлагания и се нормализира кръвното налягане. Редовните физически упражнения са безспорно много полезни, но има и други, много по-леки начини да удължите живота си. Ето ги:

- Правете често секс. Активният полов живот помага да се понижи нивото на холестерола и да се раздвижи кръвта. Освен това по време на секс активно се изработва хормонът на щастието - ендорфинът. Особено полезен е сексът сутрин, тъй като нивото на захар в кръвта е ниско, а тялото преработва в енергия всички натрупани по-рано калории.

- Смейте се. 15 минути смях всекидневно удължава живота с 8 години.

Слагайте домати в сандвичите си. Така рискът от сърдечносъдови заболявания се понижава с цели 30 %.

- Четете отгоре-отгоре. Поставяйте на мозъка си нетривиални задачи и ще разберете, че от всяка ситуация има изход.

- Яжте кореноплодни, защото при тях полезните вещества не изчезват, а се натрупват. Цвеклото например понижава нивото на холестерола и намалява риска от инсулт, морковите са полезни за зрението.


ДАРЯВАЙТЕ ПО-ЧЕСТО КРЪВ, ТОВА ПРЕДПАЗВА ОТ СЪРДЕЧНИ ПРИСТЪПИ

- Мъжете кръводарители 17 пъти по-рядко страдат от сърдечни пристъпи.

- Опознайте семейството си по-отблизо. Според медици от “Харвард”, пребиваването по-дълго при майката нормализира кръвното налягане и помага за борба с алкохолизма.

- Слушайте класическа музика. Произведе- нията на Бетховен успокояват сърцето, понижават кръвното налягане и отпускат мускулите - уверени са изследователи от Оксфордския университет.

- Танцувайте салса. Всички танци са полезни за здравето, обаче само салсата стапя 420 килокалории на час.

- Задължително си създайте семейство. Изследвания показват, че женените мъже живеят три години повече от ергените.

- Не се влияйте от общественото мнение. Ще живеете повече, ако не се вълнувате от това какво мислят другите за вас. По-малко вълнения, по-малко стрес.

- Яжте коричката на хляба. В нея се съдържа 8 пъти повече от противораковия антиоксидант пронилизин, отколкото в останалата мека част на хляба.

- Не скачайте веднага, щом звънне будилникът. Това повишава риска от сърдечен пристъп при хора с високо кръвно налягане, защото по природен инстинкт организмът реагира на високите звуци точно по този начин, както и когато предупреждава за опасност, т.е. отделя адреналин.

- Занимавайте се с почистване на дома. Миенето на прозорци стапя 80 килокалории, чистенето с прахосмукачка - 90 килокалории, а гладенето - 65 килокалории.

- Повярвайте в Бог. Редовното посещение в църквата понижава смъртността.


НАУЧЕТЕ СЕ ДА СВИРИТЕ НА МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ ИЛИ УЧЕТЕ ЧУЖД ЕЗИК

- Заемете се да научите нещо ново. Много хора, стигнали 100 години, казват, че свързват своето дълголетие със свирене на музикален инструмент или учене на чужд език.

- Грижете се за зъбите си. Ако ги чистите всеки ден, може да се подмладите с 6 години, защото ще изхвърлите вредните бактерии от устата си, а точно те предизвикват сърдечносъдови заболявания.
- Спете, но не прекалено много.


Едно официално изследване доказва, че хора, спящи по 7 часа в денонощието, живеят по-дълго от тези, които спят повече или по-малко.

- Вземете си домашен любимец. Притежателите на котки и кучета са по-малко подложени на стрес и не страдат от високо кръвно.

- Откажете цигарите. Пушенето е причина за смърт и болести, които лесно бихте избегнали без цигари.

- Опитайте да живеете извън града. Хората от село гледат по-позитивно на живота.

- Яжте шоколад. Според изследване на Харвардската школа по здравеопазване хората, които употребяват умерено шоколад, живеят по-дълго от тези, които обичат бонбони. Шоколадът съдържа полифеноли, които предотвратяват развитието на сърдечни болести.

- Проверявайте екскрементите за наличие на кръв - това е първият сигнал за рак на червата.

- Четете етикетите на продуктите, които купувате - колкото повече знаете какво ядете, толкова повече ще се погрижите за здравословното си хранене.


ЯЖТЕ ЧЕСЪН И ЯДКИ ВСЕКИ ДЕН. ОБИЧАЙТЕ СЕБЕ СИ

- Научете се да ядете чесън - това е суперпродукт - реагирайки с кръвните телца, алицинът, който се съдържа в него, разширява кръвоносните съдове и облекчава кръвотока.

- Печете се на слънце, но не прекалявайте. Достатъчни са 15 минути на ден, за да ви снабдят с необходимото количество витамин D - този витамин понижава риска от диабет и помага да се борите с депресията.

- Не преставайте да пиете по чашка чай - зелен или черен, няма значение. Последни открития показват, че антиоксидантите в него потискат растежа на раковите клетки, подобряват здравето на зъбите и укрепват костите.

- Обичайте себе си. Не ходете с наведена глава и увесен нос. Занимавайте се с нещо любимо - пазаруване, физически упражнения.

- Изхвърлете завесата в банята. Практиката показва, че тя е развъдник на бактерии и гъбични спори, които могат да предизвикат астматични реакции. По-добре си поставете стъклен заслон - той се мие и изтрива по-лесно.

- Яжте ядки. Орехите и другите ядки понижават с 40 процента риска от ракови заболявания, освен това предотвратяват диабета. Но нека не са солени.


блитц.бг

Няма коментари: