петък, 5 декември 2008 г.

3 естествени начина за сваляне на кръвното

Можете да понижите успешно кръвното си налягане без медикаменти и да се борите с хипертонията, твърдят три научни изследвания, направени в САЩ през последните няколко месеца:

1. Прибирайте се у дома по-рано.

Хората, които работят повече от 41 часа седмично имат кръвно налягане с около 15% по-високо от останалите, сочат резултатите от наблюдения на учени от Университета на Калифорния в Ървайн (University of California, Irvine). Работна седмица над 51 часа повишава кръвното с над 17%.

"Дългият работен ден не дава възможност на човек да се храни правилно и да води физически активен живот", твърди проф. Хаю Янг и съветва: "Научете се да казвате край на задачите в службата, когато работният ден е завършил - повечето дела търпят отлагане".

2. Правете кратки разходки.

40 минути разходка дневно понижава кръвното с 5%, но същият ефект ще постигнете и ако разходките са много, но кратки, показват резултатите от изследване, проведено в Университета на Индиана в Блумингтън ( Indiana University, Bloomington). Според наблюденията на специалистите повечето по-кратки разходки дават възможност на кръвоносните съдове да почиват по-често и по този начин да запазват своята здравина и еластичност.

3. Подбирайте храната си.

Ако увеличите употребата на продукти, съдържащи повече фибри - независимо дали разтворими или не, кръвното ви налягане ще спадне с 3 до 7 единици, показват резултатите от изследване в Център по хранене в Белтсвил (Beltsville Human Nutrition Research Center).

"Пълнозърнестите храни като кафявия ориз и белия хляб са добър източник на фибри, но също толкова фибри има и в много плодове и зеленчуци. Това особено важи за крушите, в които се съдържат и двата вида фибри + калий - основен химичен елемент, когато става дума за борба с повишеното кръвно налягане", твърдят специалистите.

актуално.ком

Няма коментари: