петък, 5 декември 2008 г.

10 начина да "излъжем" апетита

Какво е първото, което ви идва на ум, ако искате да отслабнете? Разбира се, някоя диета. Но тя ли е наистина най-ефективния и подходящ начин...

Според статистиката, само 20% от хората са в състояние да издържат докрай и да спазват точно изискванията на диетите. Ако не сте сред тях, това все още не означава, че проблемът е неразрешим. Всъщност има друг - по-лесен вариант - да обуздаем глада си.

Апетитът зависи от хормоналния баланс, който се променя в зависимост от физиологични и психологически фактори. От гледна точка на физиологията на жената например той може да се променя в зависимост от фазата на менструалния цикъл, в предменопаузата и да се колебае в периода на бременност.

Емоционалните и психологическите фактори също трябва да се отчитат. Често пъти усещането за потиснатост, предизвикано от стрес, депресия и безпокойство, се приема за чувство за глад. Но какъвто и да е произходът на вашия повишен апетит, трябва да се борите с него.

Предлагаме ви 10 от най-разпространените и ефективните начини, с които можете буквално да излъжете апетита си:

1. Балансирани закуска, обяд и вечеря

Диетолозите смятат, че 80% от употребяваната през деня храна трябва да постъпва в организма със закуската и обяда. Балансираното хранене способства за насищането на организма и за избавянето от постоянното чувство за глад.

Включете в закуската си житни растения, които предотвратяват отлагането на мазнините и задържането на вода в организма. Задължително за обяд трябва да консумирате зеленчукова салата. Целулозата бързо насища организма и извежда от него излишъка от холестерол.

Най-подходящото съчетание за вечеря е месо или риба със зеленчуци. Месото е богато на аминокиселини, способстващи за изгарянето на мазнините, а в рибата се съдържа много калций, който възпрепятства отлагането на мазнините в организма. Забравете за нощните походи до хладилника! Измийте си зъбите и в организма ви ще заработи рефлексът, че току що сте приели храна.

2. Малки порции

Трябва да се яде по малко, но често. Например вместо 3 обилни хранения, приемайте храна 6 пъти, но по малко. Това ще позволи на организма винаги да се чувства сит.

За да контролирате размера на порциите, можете да използвате по-малки чинии. Психолозите съветват дори да се използват чинии със светло или тъмно син цвят, който успокоява и съответно намалява апетита.

Хранете се бавно, внимателно сдъвквайки храната. Всяко хранене трябва да продължава около 20 минути - именно толкова време е нужно на организма, за да може да разбере, че вече е сит.

3. Яжте тогава, когато сте гладни

Една от най-големите и чести грешки е, че ядем не когато сме гладни, а за компания. Отучете се да ядете пред телевизора или когато четете вестник или списание, защото тогава трудно се контролира количеството приемана храна.

4. Откажете се от похапването

Похапването бързо се превръща в навик и организмът се настройва преди обяд или вечеря "да похапне" нещо. Ако не можете да победите своя апетит, между яденията яжте плодове или зеленчуци - малко целина, 1 морков, 1/4 ябълка, 3 ягоди, 1 парченце портокал или 4 малки домата. Всички те съдържат само 10 калории.

5. Продукти, намаляващи апетита

На първо място, неочаквано или не, са сладките продукти. Но в ограничено количество! За да се избавите от чувството за глад, е достатъчно да изядете един бонбон или 2 малки парченца шоколад. Същата помощ оказват обезмасленото сухо мляко, плодовете, зеленчуците, пилешкото месо и рибата, киселото мляко, зелената салата, какаото, лимоновият сок и минералната вода. Най-добрият начин за справяне с пристъпа на глад е да изпиете чаша обезмаслено мляко.

6. Народни средства

Чесънът се смята от народната традиция за един от главните врагове на апетита. 3 скилидки чесън се разтриват с 1 чаша вода и от получената смес с приема по 1 с. л. всяка вечер преди сън. Но това е подходящо само за хората, които нямат проблеми със стомашно-чревния тракт. 1 с.л. магданоз и джоджен, залети с чаша вряла вода, също ще ви избавят от чувството за глад поне за 2-2,5 часа. 500 г смокини и сливи се заливат с 3 литра вода и се варят до получаването на 2,5 литра течност, като преди всяко хранене се приема по половин чаша.

7. Подправки

Те повишават апетита и изострят чувството за глад и затова трябва да се употребяват в ограничено количество. Черният пипер, горчицата, хрянът и солта са подправките, който най-силно възбуждат апетита.

8. Пийте вода преди ядене

Изпитвайте непосредствено преди ядене 1 чаша минерална вода или доматен сок. По този начин ще намалите с около 1/3 апетита си. Подходящи за целта са и зеленият чай, ябълковият сок и обезмасленият айран. Откажете се от алкохола - той повишава апетита.

9. Ароматерапия

Според американския лекар Алън Хирш, ръководител на Фонда за изучаване и лечение на нарушенията във вкуса и обонянието, съществуват 10 аромата, които намаляват потребността от сладки продукти и понижават апетита. Това са ароматите на ванилия, грейпфрут, пипер, анасон, копър, ябълка, мента, банан, роза, лавандула.

10. "Целебни" мисли

странабг.ком

Няма коментари: