вторник, 2 декември 2008 г.

Когато сърцето страда - Атерослероза и Холестерол - Част 1

Днес атеросклерозата се нарича болестта на века. Името и е познато на всеки. Познати са и причините за възникването и, също и клиничните и прояви - исхемична болест на сърцето, инсулт.

Как се развива атеросклерозата?

През 1908 год. във военно-медицинската академия в Санкт Петербург бил открито, че употребата на месо, яйца и мляко при храненето на опитни зайци довело до развиването на атеросклероза, която по нищо не се различава от тази при човека. Това довело до заключението, че употребата на животински продукти съкращава продължителността на живота. През 1912 год. други Петербургски учени предизвикали атеросклероза при опитните зайци, чрез приемане на храна богата на холестерол. Изводът бил, че богатите на холестерол продукти като яйца, масла, сметана предизвикват склеротични поражения върху съдовете. Какво всъщност се получава при атеросклерозата?

1. Антологични увреждания

Атеросклерозата е заболяване при което по артериалните стени се появява кашообразна маса обкръжена с плътна капсула. Кашообразната маса съдържа мастноподобни вещества, сложни въглеводороди, продукти от клетъчното разпадане и калциеви соли. Най-голям е процента на мастно-подобните вещества, предимно на холестерина. Холестерина, когато се съдържа в кръвта в едно минимално количество е необходим за организма - спомага за еластичността на съдовите стени на артериите, коронарните артерии и артериите в мозъка. Почти всички компоненти на кашообразната маса полепват по стените на кръвоносните съдове отделени от кръвната плазма. Плътната капсула се образува на самата стена на кръвоносния съд и изолира холестерина от кашообразната маса. Кашообразната маса и твърдата капсула са основните причинители на болестта атеросклероза. Те образуват плаки, които могат да са плоски или във форма. Натрупвайки се по съдовите стени те затрудняват потока на кръвта през кръвоносните съдове. Поразените от атеросклероза съдове стават плътни и загубват еластичността си. Артерията изгубва способността да се свива и разпуска според нуждите на организма и по-специално на тъканите и органите. Ако към такава артерия се отправи нервен импулс за свиване, тя не може да от реагира и дълго остава в състояние на спазъм. Атеросклерозата е заболяване развиващо се в течение десетилетия, а може би през целия човешки живот. За съжаление установено е, че склеротични промени се наблюдават и при деца и юноши. Характерно за атеросклерозата е, че има периоди на застой дори може да настъпи обратния ефект.

2. Клинични прояви

Най- често срещаната клинична проява на атеросклерозата де явява исхемична на сърцето и в частност инфаркт на миокарда.

Терминът инфаркт означава умъртвяване на участък от тъкан в някой орган в следствие нарушена проводимост на кръвния поток. От там се получава липса на изхранване на този участък. Органите засегнати от инфаркт могат да са сърцето, белите дробове, бъбреците. Най-често се среща инфаркта на миокарда на сърцето. Сърдечния мускул изисква голямо кръвоснабдяване поради специфичната му дейност. Ако се надуши това кръвоснабдяване тъканта загива. Инфаркт може да настъпи в следствие на бързо запушване на една от коронарните артерии, която вече е поразена от атеросклероза. Може да се каже, че инфаркта на миокарда е катастрофа причинена от нарушената проходимостта на кръвта по коронарната артерия. Така при тези условия се нарушава изхранването на мускулните клетки и те умират като образуват некротизирала тъкан.

Извод: Инфаркта на миокарда възниква в следствие на склерозирали коронарни артерии.

Друга форма на клинична изява на атеросклерозата е стенокардията - гръдна жаба. Характеризира се с болка в гърдите често изнесена в главата, ръката и лопатката. Също като инфаркта - стенокардията е резултат от недостатъчно кръвоснабдяване на сърдечния мускул - исхемия. Не по-малко коварна проява на атеросклерозата е инсулта.

следва продължение ....

тагнет.орг

Няма коментари: