четвъртък, 27 ноември 2008 г.

Ниските нива на HDLP забавят възстановяването след инсулт

Ниските нива на липопротеини с висока плътност (HDLP) повишават риска от проблеми с паметта и забавят възстановяването след прекаран инсулт. Това се твърди в проучване, публикувано в Neurology. Според проучването високите нива на хомоцистеин (постъпващ с месните храни) също влияят негативно върху пациентите с прекаран инсулт.

"Хората с ниски стойности на HDLP и високи такива на хомоцистеин, както и тези с диабет имат двойно по-висок риск от ментални проблеми и инвалидизация след инсулт", обяснява авторът на проучването. В проучването са жили изследвани 3680 мъже и жени на възраст над 35 години, прекарали лек до умерен инсулт в рамките на предишните три месеца преди началото на проучването. Участниците са били подложени на различни тестове на менталните и функционалните способности, като техният статус е бил проследен в рамките на 2 години.

Било установено, че няколко фактора водят до проблеми с паметта и моторните функции след инсулт: ниски нива на липопротеини с висока плърност, високи нива на хомоцистеин, по-голямата възраст, не-Кавказка расова принадлежност, рекуренти инсулти, диабет, инсулт в лявата хемисфера.

Учените установили още, че възстановяването след инсулт е най-трудно при хора над 57 години с високи нива на хомоцистеин, който е рисков фактор за сърдечно съдови проблеми и е свързан с понижени нива на витамин В6, В12 и фолиева киселина, както и бъбречни заболявания.

докторбг.ком

Няма коментари: