понеделник, 3 ноември 2008 г.

Видове анемия

Анемията е болестно състояние, при което има намаление на броя на червените кръвни клетки (еритроцитите) и хемоглобина. При това обемът на кръвта може да е намален, а може и да е непроменен.

Причините за възникване на анемията са много и разнообразни.

Една от честите причини за възникване на анемията е кръвозагубата, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или дванадесетопръстника, при разширени вени на хранопровода, при аборт, раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, при хемороиди и др. Това е т. нар. следкръвоизливяа анемия. Когато не е тежка, тя не е опасна. След спиране на кръвотечението загубената кръв бързо се възстановява. При обилна кръвозагуба болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което може да застраши живота и налага спешни мерки — спиране на кръвотечението и възстановяване на загубената кръв (кръвопреливане).

Червените кръвни клетки се образуват в костния мозък. За нормалното им образуване, узряване и постъпване в кръвта играят роля много фактори. Ще се спрем на два фактора: желязото и витамин В12.
Когато в организма не постъпва достатъчно желязо (главно поради смущения в неговото всмукване в червата), възниква така наречената желязонедоимъчна анемия или хлоранемия. Тя се среща главно при жени между 30- и 50-годишна възраст. Тези болни страдат едновременно от заболяване на стомаха с намалена киселинна секреция. Заболяването започва постепенно и незабелязано с отпадналост, главоболие, виене на свят, понякога парене на езика, изтръпване на крайниците. Лечението с железни препарати и изкуствен стомашен сок дава много добри резултати.

При недостиг на витамин В12 се развива пернициозна анемия. Недостигът на витамин В12 е резултат на заболяване на стомаха (атрофичен гастрит), при което не се произвежда един фактор, необходим за резорбцията на витамин B12. Тук играе роля и недостигът на фолиева киселина. От пернициозна анемия боледуват по-често лица между 50- и 60-годишна възраст. И тази анемия започва постепенно с отпадналост, главоболие, виене на свят, шум в ушите, парене на езика, понякога диария, а по-късно (при нелекувани болни) — изтръпване на крайниците, мравучкане, смутена походка. Лечението с витамин В12 подобрява бързо състоянието.

Анемия може да възникне и вследствие бърз и масов разпад (хемолиза) на червените кръвни клетки. Тази анемия се нарича хемолитична анемия. Хемолизата може да настъпи вследствие инфекции, отравяния, медикаментозни влияния, алергични или имунни процеси. Разпадането на червените кръвни клетки може да се обуславя и от наследствени фактори. Лечението зависи от причината.

Анемия се среща и в други случаи — бъбречни и инфекциозни заболявания, бременност и др.

Какво е важно да се знае за анемията? Когато се появят белези на слабост, отпадналост, бледност на лицето и видимите лигавици, главоболие, виене на свят, шум в ушите — трябва да се мисли за анемия, да се изследва кръвта и урината, за да се уточни видът на анемията и да се започне подходящо лечение.

как-да.ком

Няма коментари: