неделя, 23 ноември 2008 г.

Какво ни казват болките в сърцето?

Когато възникне усещането, че със сърцето нещо не е наред, започват и съмненията дали всичко ще премине от само себе си или трябва да се извика бърза помощ.
Болката в сърцето се появява в лявата половина на гърдите, там където се намира самият орган, но за нея може да има различни причини.

Болка след физическо натоварване
Ако тя възниква като пристъп и е свързана с физическо натоварване или се усеща като парене, натиск, свиване, не трябва да се отлага посещението при кардиолог. Вероятно става въпрос за стенокардия - една от формите на исхемичната болест на сърцето.
Как да се провери това? Трябва да се направи електрокардиограма, стрес - ЕКГ и денонощна мониторна ЕКГ по Холтер.

Болка при простуда
Тази болка не трябва да се оставя без внимание. Тя може да бъде реакция на микробните токсини, а също и признак на ревматизъм или ендокардит (възпаление на вътрешната обвивка на сърцето).
Как да се провери това? Причината може да се уточни от кардиолог или ревматолог, който ще преслуша сърдечните тонове, ще назначи анализ на кръвта, ЕКГ и други необходими изследвания.

Болка в състояние на покой
Продължителна пробождаща болка, разлята в лявата половина на гърдите, която възниква в състояние на покой, а често и при силно вълнение. Най-вероятните причини са вегетативна дисфункция или депресия.
Как да се провери? Консултирайте се с психоневролог. Без лечение може да има сериозни последици за здравето.

Болка при движение
Ако при дълбоко вдишване, обръщане на тялото и махане с ръце се появяват пробождащи болки в областта на сърцето, потърсете причините за това сред заболяванията на опорно-двигателния апарат.
Как да се провери? Потърсете помощ от невролог или ортопед. Различните противовъзпалителни препарати, мануалната терапия и лечебната гимнастика ще ви помогнат да се справите с болката.

Болка, свързана с приемането на храна
Тази болка се появява при преяждане, след приемане на мазна или лютива храна или на гладен стомах. Тя възниква поради общата инервация на сърцето и органите в коремната кухина и може да бъде признак за гастрит, язва на стомаха, панкреатит, холецистит.
Как да приверим това? Терапевтът или гастроентерологът ще разпознаят източника на болката.

Болка с обриви
Рязка болка в гръдната клетка в съчетание с обриви по кожата между ребрата. Причината е т.н. опасващ херпес, от който боледуват като правило възрастните хора (при децата този вирус предизвиква известната на всички варицела).
Как да се провери? Обърнете се към дерматолог или специалист по инфекцоизни заболявания, които ще ви предпишат определени антивирусни или обезболяващи средства.

Често пъти болка в областта на сърцето липсва, но човек усеща, че все пак нещо не е наред - то бие “неправилно”.

Усещане за “повече” удари на сърцето
Случва се при нормално ритмично биене на сърцето да се почувстват допълнителни удари, след което следва пауза. Тези извънредни удари на сърцето се наричат екстрасистоли. Те могат да възникнат и при здрави хора, обикновено не се усещат и не представляват опасност за здравето. Но ако екстрасистолите са много и причиняват дискомфорт, незабавно се обърнете за помощ към специалист.
Как да се провери това? Кардиологът се занимава с диагностиката и лечението на такива заболявания. Като правило се прави денонощна мониторна ЕКГ по Холтер за определяне на вида и количеството на екстрасистолите.

Много бързо сърцебиене
Бързото биене (тахикардията) може да бъде нормална реакция на физическо или емоционално натоварване или повишаване на температурата на тялото. Ако зачестяването на ударите възникне в състояние на покой, пулсът достигне 160-180 удара в минута или се появява виене на свят или припадък, това състояние се нарича пароксизмална тахикардия.
Как да се провери това? Премерете пулса. Ако той достигне 180-200 удара в минута, извикайте бърза помощ. Лекарите ще се заемат с определянето на причините за това състояние и ще назначат профилактично лечение.

Неритмично биене
Ударите са в различни промеждутъци от време. Най-често това е пристъп на аритмия.
Как да се провери това? Незабавно потърсете кардиолог, който ще определи причината и ще назначи необходимото лечение.

Специалистите ни съветват след 30 годишна възраст поне веднъж седмично да си измерваме кръвното и веднъж годишно да правим ЕКГ. Тези елементарни мерки помагат да се открие евентуалното заболяване на сърдечно-съдовата система в ранен стадий и навреме да се започне лечението.

Спешна помощ при аритмия:
1. Поставете човека да легне и му осигурете приток на въздух.
2. Ако човекът е в съзнание, предложете му да вдиша дълбоко въздух и силно да се напъне. Понякога това прекъсва пристъпа на аритмия.
3. Ако човекът е в безсъзнание, направете масаж на сънната артерия, но не повече от 1-2 секунди. Това не трябва да се прави при хора в напреднала възраст, защото при тях има атеросклероза на сънната артерия и може да се предизвикат нарушения.
4. При признаци на нарушено кръвообращение (посинели устни, бледност), можете да опитате да прекъснете тахикардията със силен удар в средата на гръдната клетка. Този начин е оправдан само в случай на опасност за живота.

Спешна помощ при стенокардия:
1. Поставете човека да легне и му осигурете приток на въздух.
2. Поставете под езика му таблетка нитроглицерин
3. При липса на ефект давайте по 1 таблетка на всеки 3-5 минути.
4. Ако болката не минава след приемането на 4-5 таблетки, дайте обезболяващо средство и извикайте бърза помощ - това може да е началото на инфаркт на миокарда.


здраве.бг

Няма коментари: