събота, 22 ноември 2008 г.

Заблудите на пушача

Пушенето ми доставя удоволствие - това е свързано с облекчаване на глада за никотин. Удоволствието е временно. Гладът възниква отново щом нивото на никотина намалее. Непушачите нямат симптоми на глад за никотин.

Помага ми да се справям със стреса и възникващите трудности - налице е такова усещане, защото се преодоляват симптомите на никотинов глад. Непушачите също се справят със стреса, даже по-добре, отколкото пушачите. Трябва да се разбере, че в практиката съществуват по-добри начини за справяне със стреса и трудностите в сравнение с тютюнопушенето.

Помага ми да се концентрирам
- цигарите не допринасят за концентрацията, те разсейват. Абстиненцията непрекъснато разсейва пушачите и те са принудени да палят цигара след цигара, за да се концентрират. Освен това по време на пушене намалява притокът на кислород към мозъка, а от тук намалява и работоспособността.

Ще напълнея, ако спра
- средното наддаване на тегло е около 2-4 кг. Последиците за здравето от това са минимални, в сравнение с опасностите от тютюнопушенето. Освен това проблемите с теглото могат да бъдат решени с правилен режим на хранене и двигателна активност.

Ще стана много нервен - да, оставилите цигарите откриват, че стават раздразнителни и трудни за контакт. Това обаче е временно и преминава за няколко дни.

Късно е да спирам цигарите, уврежданията са настъпили, няма смисъл
- това не е вярно.
Рискът от коронарна смърт започва да намалява още в първите 24 часа след последната цигара. Към 10-та година той е почти същият както при непушача.

Дядо ми пушеше до 90 годишна възраст и пушенето не му навреди
- дядото е имал късмет. Но Вие може да нямате. 1 от всеки 4-ма пушачи бива убит от тютюна. А инвалидите са много.

Наясно съм с рисковете за здравето – това не е така. Пушачите са склонни да гледат на рисковете за здравето си като на нещо, което може да им се размине, което няма да се случи на тях.

Бих искал да намаля цигарите, вместо да спра рязко
- на първо време е възможно това да стане. Обикновено обаче успехът е временен. Има данни, че резултатите са по-добри, ако спирането стане изведнъж. Затова намаляването не се препоръчва като крайна цел. Това се отнася и за преминаването от цигари към лула или обратно. Няма безвредна цигара.

риокоз-вт.ком

Няма коментари: