петък, 14 ноември 2008 г.

Възможно ли е да отслабнем без спорт?

За съжаление повечето хора, които страдат от наднормено тегло не спортуват. Оправданията са различни и кое от кое по- убедителни, но напълно излишни. Спортът е личен избор и последиците от липсата му са си за наша сметка без значения убедителните ни оправдания.

Но фактите са си факти. Физическото натоварване все повече се утвърждава като почти единственият начин да накараме мастните клетки да изразходват натрупаните си запаси от мазнини. Спортувайки ние изгаряме калории не само по време на самото физическо натоварване, но в рамките на 24 часа след него, тялото ни продължава да изгаря калории. Това е така, защото по време на спорт нашите клетки се зареждат с кислород и нивото на енергията ни в нашия организъм значително се повишава. През този процес клетките ни преминават в режим на окисление и изгарят мазнини. С други думи чрез спорта ние можем да окажем влияние върху скоростта, с която се усвояват веществата, поучени от консумираната от нас храна.

Междувременно физическите упражнения имат още едно значително предимство, а именно- ускоряват процесите на детоксикация на организма. Тази детоксикация отново е обвързана с количесвото кислород, което поемаме. Ако клетките ни не получават достатъчно кислород метаболизмът ни се забавя и скоростта, с която пречистваме тялото си и с която изгаряме мазнините е значително по- бавна.

Подобен ефект не бихме могли да постигнем само с диети, тъй като с диетите ние ограничаваме само количеството приети калории, но трудно можем да повлияем на натрупаните мазнини.

Но за да постигнете желаното редуциране на килограмите освен редовни физически натоварвания вие се нуждаете и от разнообразие тъй като тялото ни привиква с еднообразието. Когато мускулите ни свикнат с определена серия от упражнения, те започва да горят по- малко калории. За да избегнете този момент добре е да се стремите към разнообразие в спортната ви активност. Докато организмът ни не е привикнал към определени натоварвания на съответната група от мускули, той функционира с удвоена сила и остава в това състояние по- дълго след тренировката.

Така че физическата активност е елемент, който не можем да изключим от програмата си за регулиране на теглото. Колкото и оправдателни причини да имаме за липсата на спорт, освен в случаите, когато те не са здравословни, трябва да осъзнаете, че без негова помощ трудно бихте могли да свалите излишните килограми или да поддържате удовлетворяващо ви тегло.

здравея.ком

Няма коментари: