неделя, 9 ноември 2008 г.

Подбор на качествени хранителни продукти

1. Месо
неприемливи продукти: замърсени с химикали, съдържащи мазнини(повечето червени меса) и повечето месни произведения (колбаси, салами, пъстърми и др.);
приемливи продукти: меса без мазнини.

2. Риба
неприемливи продукти: замърсени с химикали риби;
приемливи продукти: всички други.

3. Мляко
не приемливи продукти: високомаслени, много осолени, с добавени химически вещества;
приемливи млечни: нискомаслени млечни и обогатените с калций.

4. Яйца
неприемливи: дълбоко замразените;
приемливи: пресните яйца.

5. Семена, включително покълнали
неприемливи: печените, осолени семена;
приемливи: суровите семена.

6. Ядки, включително покълнали
неприемливи: печените, осолени ядки;
приемливи: суровите ядки.

7. Плодове
неприемливи: третирани с химикали плодове;
приемливи: всички други.

8. Плодови сокове
неприемливи: натуралните сокове с консерванти;
приемливи: прясно приготвени сокове.

9. Зеленчуци и гъби
неприемливи: парниковите, несезонните зеленчуци и третираните с химикали;
приемливи: всички други.

10. Зеленчукови сокове
неприемливи: всички с консерванти;
приемливи: прясно приготвени сокове.

11. Картофи
неприемливи: прорасли и третирани с химически вещества, всички пържени и осолени картофени продукти (чипсове, снаксове и др.);
приемливи: всички други

12. Растителни масла
неприемливи: рафинираните масла и тези, които не са студено пресовани;
приемливи: студено пресованите масла.

13. Зърнени храни
неприемливи: всички, на които са махнати обвивките (бял ориз и др.), пържени, преработени и осолени зърнени (зрънчо, пуканки, царевични пръчици и др.);
приемливи: всички пълнозърнести (кафяв ориз, елда, просо и др.).

14. Тестени произведения
неприемливи: всички от бяло брашно;
приемливи: всички от пълно зърнести брашна.

15. Соеви храни
не приемливи: третирани с химически вещества, продаваните по диетични магазини, които съдържат много сол и други вещества;
приемливи: всички други.

16. Бобови храни
неприемливи: третирани с химически вещества;
приемливи: всички други.

17. Захар
неприемлива: бялата захар;
приемлива: кафява захар.

18. Изделия включващи захар, брашно и сметана (пасти, торти, шоколади и др.)
неприемливи: съдържащи бяла захар и бяло брашно;
приемливи: съдържащите кафява захар и пълнозърнесто брашно.

19. Мед
неприемлив: мед обогатен със захар, глюкоза и други вещества;
приемлив: чист натурален мед.

20. Тахан
неприемлив: обогатен с други химически вещества;
приемлив: чист натурален тахан.

21. Протеини на прах
неприемливи: с включено в тях брашно и други смески;
приемливи: протеини без примеси.

22. Животински мазнини (рибено масло, краве масло, сметана, сланина, яйчен жълтък хайвер и други подобни)
неприемливи: сланина, а така също краве масло, яйчен жълтък, сметана и хайвер приети в по-големи количества на едно хранене;
приемливи: рибено масло и описаните по-горе (без сланината), приети в по-малки количества.

23. Напитки
неприемливи: всички продавани по магазините в бутилки и други опаковки (кола, тоник, шейкове, боза и др.);
приемливи: стерилизирани домашно приготвени, без прибавяне на други химически вещества.

24. Алкохолни напитки
неприемливи: повечето продавани по магазините;
приемливи: домашно вино и концентрати приети в малки количества.


здравейя.ком

Няма коментари: