четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Може ли да бъде избегнат инсултът?

Инсулт, който е преминал безследно е почти фантастика. Остават си парализата, непонятната реч, главоболието. За съжаление, болшинството хора, които сапрекарали инсулт, остават инвалиди. Имeнно затова е по-лесно да не се допусне инсулт, отколкото да се лекува. Как да о направим ще ни разкаже ръководителят на рехабилитационното отделение на НИИ по неврология на РАМН, професор Алберт Кадиков.

Инсултът - това е остро нарушение на мозъчното кръвообращение – може да е исхемичен и хеморагичен.
Исхемичният се среща три пъти по-често, но смъртността от него е значително по-ниска, отколкото от хеморагическия. Когато казват, че на болния е направена спешна операция, значи става дума за хеморагичен инсулт – кръвоизлив в мозъка. Кръвоизливът се случва след натоварване – скандал, продължителен стрес.Механиката е следната: от напрежението се пробива стената на съда. Най-честата причина е високото артериално налягане. Но цялата вина може да е и на вроден дефект на стената на съда (аневризъм).

Ако съдът се спука някъде в крака, няма да е голяма трагедия. Но в главата е като оглушителен удар и човек губи съзнание. Обемът на изтеклатакръв е от малка до голяма чаша.

Исхемичният инсулт е инфаркт на мозъка, предизвкан от запушени съдове: мозъчни клетки, които са останали без кислород, загиват. Сред главните причини за исхемията са тромби и атеросклеротични плаки. Във всеки един момент от тях може да се откъсне парче, което с кръвния поток да тръгне нагоре и да заседне в някой тесен участък. Друга причина е атеросклеротично свиване на съда когато той «обраства» отвътре със склеротичен налеп и един ден просто се затваря.

Отстрани често и двата инсулта изглеждат еднакво, разликата може да бъде забелязана само на компютърна томография. Лечението помага само ако е приложено в «златния промеждутък» - първите три часа след инсулта. При кръвоизлив се маха хематома, а при исхемия бързо се въвеждат препарати, които разрушават «тапата». След това екстрените мероприятия са безполезни: от затоплянето или от кислородния глад «гаснат» завинаги огромни участъци от мозъка.

Некоректно е да сравняваме инсултите по схемата «по-добър/по-лош». Всичко зависи от това коя зона е поразена. Понякога под силен удар попадат относително «неми» участъци, които не отговарят за важни функции. А за да гибелта на големи участъци е достатъчна дори и малка повреда.

Най-лошото е, че само малък процент от инсултите може да се прогнозират по-раноb> Надежден предвестник за надигащата се голяма беда е малката беда (микроинсулт), тоест временно нарушаване на кръвообръщението.
Това е състояние, когато леко се схване крак или ръка, върти ти се главата, става ти трудно да произнасяш думите. Максимум след денонощие симптомите изчезват, но трябва задължително да отидете на лекар защот прооцесът все още може да бъде спрян.

Първата стъпка е да следите кръвното си налягане. Повече от половината хипертоници не знаят за заболяването си, лекуват главоболието с но-шпа или аналгин. Колко често налягането им преминава опасната граница 140/90 – не е известно, но веднъж това може да бъде съдбоносно.
«Налягането трябва да се измерва не от време на време, а всеки ден – сутрин и вечер, в домашни условия - убеден е професор Кадиков. – Ако държите хипертонията за юздите и всеки ден вземате хапчета за понижаван ена кръвното, спокойно реагирате на нервните събития, рискът от хеморагичен инсулт ще намалее няколко пъти».

Стъпка номер две – правилно хранене: храната не трябва да е пресолена, недопечена, по-малко животински мазнини, повече зеленчуци, плодове, риба от «котешки» тип – минтай, треска. Ако ви се пие – пийнете максимум една чаша сухо червено вино. Това цялото се нарича средиземноморска диета.

Инсултът се предотвратява и от специални лекарства. За да не се допусне образуване на тромби се препоръчват обикновен аспирин или неговите разтворими аналози, нкоито не повреждат лигавицата на стомаха.

Против стесняването на съдовете работи отделна група лекарства - ловастатин, мевастатин и други. Дали са ви нужни или не – ще ви каже лекарят. Във всички ведомствени и много градски поликлиники има апарати за ултразвукова диагностика, чрез които може да се разбере дали имате атеросклеротични плаки.

Проверяват се двойка главни артерии – сънната и на гръбнака (те снабдяват с кръв големи участъци на мозъка). Процедурата е бърза и безболезнена. Наличието на плаким, е означава краят на света. Второто изследване - дуплексно сканиране – ще ви покаже колко опасни са плаките.

В зависимост от резултатите от изследванията или се предписват лекарства, или се провежда хирургическо лечение чрез което премахват плаката (в случай, че съдът почти се е затворил). Разбира се, под пълна упойка. Има риск, разбира се, но е доста по-малък от този да получите инсулт.


лекар.бг

Няма коментари: