четвъртък, 27 ноември 2008 г.

Никотин

Никотинът е химическа субстанция, която може да се намери в изсушените и ферментирали листа на тютюневите растения Nicotiana tabacum и Nicotiana. Човек много лесно се пристрастява към него и това е със сигурност една от причините, поради която пушачите палят, отново и отново.

Какво се случва, когато вдишаме цигарения дим? В момента на вдишване никотина за четири секунди достига до кръвообращението, а за десет секунди достига човешкия мозък. След като никотинът се свърже с определени части на мозъка се отделят много успокояващи химикали. Това обяснява и приятния ефект при първите две-три дръпвания от цигарите. Аз съм го изпитвал много пъти, предполагам и вие. Този ефект обаче трае кратко време и не след дълго пристрастения пушач трябва да поеме своята нова доза никотин.

Това е една от топ причините хората да продължават да пушат! Те продължават понеже се наслаждават на ефекта на отпускане дължащ се на химикалите, които се отделят от мозъка. Струва ли си?

Най-големият проблем за здравето, който никотина причинява е именно свойството му да пристрастява силно. Много от дългогодишните пушачи не изпитват такава радост и нужда от пушенето на цигари, колкото искат да продължават да задоволяват своята никотинова зависимост. Някои от бързите процеси, които настъпват в тялото, след вдишването на цигарения дим са повишаване на сърдечния ритъм, кръвното налягане и стесняването на кръвоносните съдове. Много добре знаете тези причини до какви сърдечносъдови заболявания и фатални последствия водят. След време и многократно употреба на цигари, комбинацията от въглероден окис и никотин трайно уврежда сърдечните съдове.

Обещавам, че това няма да единствения път, в който ще говорим за никотина. Сега обаче, нека да обърнем внимание на не по-малко вредно вещество.

сприцигарите.ком

Няма коментари: