четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Шлемник Байкалски - свалете кръвното, успокойте нервите, погрижете се за сърцето си

Билковият екстракт «Шлемник байкалски» е таблетиран сух извлек от корените на едноименното растение от семейство Устоцветни, принадлежащ към Даурската екосистема (Източен Сибир). Може да бъде открит и в някои области на Северен Китай, Монголия и Япония. Лечебните свойства на байкалския шлемник са известни от древността. За успокояващото му действие и способността да нормализира високото кръвно налягане се споменава преди повече от 25 века в индотибетския трактат «Джуд-ши». В България лечебното растение е почти непознато, а билковият екстракт Шлемник байкалски е първият продукт от корените на билката, който се предлага у нас.

Освен неговите най-популярни и най-добре проучени свойства: седативно, антихипертензивно (понижаващо високото кръвно налягане), противотуморно и ноотропно действие, той е широко използван и при инфекциозни заболявания на храносмилателната система, ставен ревматизъм, диабет, бронхиална астма, грип, туберкулоза, миокардит, епилепсия, дизентерия, главоболие и алергии. При остри възпалителни и инфекциозни процеси има силно температуропонижаващо действие. Антиоксидантните, имуномодулиращи и хепатозащитните му свойства са предмет на непрекъснати изследвания от японски, руски и други световни институти.

Действие върху сърдечно-съдовата система
Шлемник байкалски увеличава честотата на сърдечните съкращения, забавя, тонизира и нормализира сърдечния ритъм, отстранява излишния холестерол. Високото съдържание на байкалин в състава му го превръща в мощно антихипертензивно средство, което с успех се прилага при лечението на артериална хипертония, съчетана с мозъчно-съдова болест. Той разширява капилярите и понижава високото кръвно налягане. Адаптира и стабилизира нормалното и ниско кръвно налягане. Ефективен е при лечение на детски хипертонии, където няма нежелани странични реакции за разлика от медикаментозното лечение.

Действие върху централната нервна система
Влияе върху мозъчната активност, като намалява спазъма на кръвоносните съдове на мозъка, повишава усвояването на кислород и глюкоза от мозъчната клетка, което води до рязко подобряване на когнитивните функции на мозъка. Екстрактът оптимизира адаптативните мозъчни реакции при хипоксия, стрес, шок, интоксикации. Способността му да подобрява краткосрочната памет го прави подходящ за прием от деца и възрастни при интензивни интелектуални занимания и усвояване на голям обем информация.
Съдържащите се в него флавоноидни съединения го правят няколко пъти по силен от валериана, но за разлика от него, не изтощават нервните клетки. Това го прави изключително подходящ при състояния на повишено нервно напрежение, тревожност, стрес, депресия, повишена раздразнителност и възбудимост, нарушена концентрация на вниманието, главоболие, безсъние или нарушен сън, и прояви на вегетативна дистония (аритмия, колебания в артериалното налягане, ендокринни колебания, сутрешна отпадналост). Ефективен е при деца с вегетативна дисфункция в периода на половото съзряване.

Антиканцерогенно действие
Поредица от проучвания и изследвания на различни медицински институти категорично потвърждават антиканцерогенното действие на байкалския шлемник. Изследвания при аденокарцином на Ерлих, карцином на белите дробове на Луис, както и при някои форми на лимфосарком и меланом доказват, че той забавя растежа на туморните клетки с 57% и темпа на метастазиране - със 75%.
Прилагането на екстракта като коректор при химио- и лъчетерапия, намалява дозата на цитостатиците при реципрочно увеличение на тяхната ефективност. По този начин намаляват и страничните ефекти от терапията.

Противопоказания:
при вродена сърдечна недостатъчност
да се приема само след консултация с лекар!

Съдържание на една опаковка:
30 таблетки по 150 мг.


http://heraldry-world.mylivepage.com

Няма коментари: