понеделник, 3 ноември 2008 г.

При артериалната хипертония най-важна е профилактиката

Водещ: Д-р Гергова, хипертонията е определена за едно от най-значимите заболявания, има и ден, посветен на него -17 май. Тази година мотото беше "Здравословно хранене и здравословно кръвно налягане".

Гост: От много години знаем, че всеки трети у нас е с повишено артериално налягане и това не е случайно. Първо, защото артериалната хипертония е заболяване на зрелия човек и зачестява с нарастване на възрастта. Освен това има и редица фактори, които започват да действат от ранна възраст и с годините състоянието се усложнява. Така че някъде към 50-55 години човек се събужда с кръвно налягане не 120/80, а 145/95 и с дискомфорт в главата. Най-същественият момент в профилактиката на сърдечносъдовите заболявания е да поставим на много здрави основи човешкия организъм още в първите години от раждането на детето. Глупаво е да се смята, че такъв тип заболяване започва изведнъж на 40-50 години. Нейното начало е в много ранна възраст. Има редица рискови фактори, които предразполагат към развитие на хипертония - неправилно хранене и недостатъчен двигателен режим, прекомерна употреба на сол и животински мазнини, наднормено тегло като следствие от всичко това. От съществено значение е и фамилната анамнеза, тоест генетичната предразположеност. Така че когато говорим за здравословно хранене и здравословно кръвно налягане, имаме предвид именно всички тези немедикаментозни мерки, които трябва да предприеме човек, за да се предпази от ранното развитие на хипертония. А когато тя вече е станала факт, да продължи да ги спазва.

Водещ: Напоследък много сериозно се говори за детската артериална хипертония. Наистина ли имаме основание да се притесняваме?

Гост: Да, разбира се, че имаме основание, защото това означава, че ние просто отглеждаме едно нездраво поколение. За съжаление има много предпоставки в ранна юношеска възраст да се развие хипертония. От една страна действително се забелязва покачване на артериалното налягане във възрастта между 14 и 18 години, което е естествено или физиологично във връзка с активиране на всички жлези с вътрешна секреция. Израстването в пубертета е свързано с покачването му. Особено при дете с повечко килограми, което не обича да се движи и спортува, а седи по цял ден само пред компютъра. А сутрин, когато отива на училище, вместо ябълка майка му му подава голям хубав сандвич с бял хляб и всичко, с което не би трябвало да храним децата си. На обяд яде пица, след това пържени картофи ... Ето така можем да създадем стотици хипертоници. Има и друг риск - двама родители хипертоници могат да предадат този ген и предразположеност на детето си.
Водещ: Какво ще кажете за другия не по-малко сериозен проблем - ранната диагностика и лечението. Правилният контрол?

Гост: Тук бих искала да говоря като практикуващ лекар и да изразя едно мое лично задоволство от факта, че това стана с помощта на вас, медиите. Чрез вас хората запомниха, че ниското артериално налягане е здравословното. Седмично при мен в кабинета идват 5 до 7 души, хора, които сами са установили, че кръвното им налягане е над 135/85. Идват да споделят и да попитат какво да правят, за да не става по-високо. Така че при хипертонията лечението е с малка помощ от страна на лекаря и после всичко е в ръцете на болния. Той става отговорен за добрата си кондиция и общо здравословно състояние до края на дните си.


хелтх.бг

Няма коментари: