понеделник, 10 ноември 2008 г.

Копривата – храна и лекарство

Предлагаме няколко рецепти за ястия от коприва, приготвени от диетоложките Мария Владимирова, Красимира Нешева и Галя Вутова от Кабинета за обучение по хранене към Диабетен център, Православна катедрална поликлиника “Св. Ев. Лука“.

Копривата е многогодишно растение, което се среща в тревисти, торни и влажни места, покрай пътища, огради и реки из горите в цяла България. Използваемата й част са листата и коренището. Листата се берат по време на цъфтежа и след него - май-октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура 40 градуса. Коренищата се вадят рано напролет преди развитието на растението - март, или наесен - ноември.

Състав: листата съдържат провитамин А, витамини В2, С, К; етерични масла, соли на желязото, калция, калия и сярата; органични киселини, протеини, танин. Коренищата съдържат: скорбяла, растителни мазнини, калциеви соли. Според фитотерапевтите листата на копривата притежават кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие; влияят благотворно върху обмяната на веществата; отварата от тях намалява кръвната глюкоза. При диабет народната медицина препоръчва консумация на семената на копривата заедно с връхните части: 2 супени лъжици в една кофичка кисело мляко, разделени на 3 порции след хранене.От копривата можем да приготвим и много вкусни ястия. Може да се консумира прясна или да се съхранява сушена, замразена, стерилизирана.


САЛАТА ОТ КОПРИВА
Пресни млади връхчета от коприва 200 г,
Растително олио 5 мл,
Лимонов сок 10 мл

Почистената коприва се накисва за 30 минути в студена, подсолена вода, след което се измива няколко пъти. Счуква се и се нарязва допълнително. Прибавя се растителното олио и лимоновият сок (по желание може да се прибавят и счукани орехови ядки).

Белтъчини 7 г, Мазнини 6 г, Въглехидрати 11 г, Хлебни единици 1, Ккалории 126

ЧОРБА ОТ КОПРИВА
Коприва 100 г,
Растителна мазнина 5 мл,
Моркови 10 г,
Целина 10 г,
Лук 20 г,
Брашно 5 г,
Кисело мляко 30 г,
Чесън 5 г,
Орехови ядки 5 г,
Ориз 10 г

Почистената и измита коприва се попарва с вряла вода и се вари 2-3 минути. Отцежда се и се нарязва на дребно. Лукът, морковите и целината се задушават в мазнината. Прибавя се оризът, залива се с гореща вода. Брашното се разтваря в малко студена вода и се прибавя към чорбата 5-10 минути преди сваляне от огъня. При поднасяне се прибавят чесънът, смлените орехи и киселото мляко.

Белтъчини 11 г, Мазнини 10 г, Въглехидрати 24 г, Хлебни единици 2, Ккалории 237

ПЮРЕ ОТ КОПРИВА
Коприва 300 г,
Растителна мазнина 5 мл,
Орехи 10 г,
Прясно мляко 40 г,
Яйце 1 брой,
Чесън 1 скилидка,
Сол на вкус

Почистената и измита коприва се попарва с вряла подсолена вода и се сварява добре. Отцежда се, стрива се на пюре (смила се) и се смесва с разтвореното в студеното мляко брашно. Пюрето се вари на умерен огън, като се бърка докато се сгъсти. След снемане от огъня се прибавят орехите, чесънът и солта. Гарнира се с “яйце на очи“.

Белтъчини 32 г, Мазнини 21 г, Въглехидрати 24 г, Хлебни единици 2, Ккалории 424

ЗАДУШЕНА КОПРИВА
Коприва 220 г,
Ориз 35 г,
Растителна мазнина 10 мл,
Кисело мляко 40 г,
Пресен лук 10 г,
Чесън 5 г,
Гъби 50 г, (по желание) Магданоз, Джоджен

Изчистената и измита коприва се посолява и се оставя да престои 1 час. Измива се отново, смачква се и се слага в тенджера, заедно с останалите продукти. Залива се с гореща вода и се задушава на тих огън. Ястието се подправя с кисело мляко.

Белтъчини 16 г, Мазнини 13 г, Въглехидрати 38 г, Хлебни единици 3, Ккалории 342

антидиабет.ком

Няма коментари: