вторник, 18 ноември 2008 г.

Хипертонията не е заболяване, а отговор на организма при определени условия.

Артериалната хипертония е изключително актуално заболяване. Постоянно български и други научни списания пишат на тази тема, поради което практикуващите лекари обръщат наистина твърде голямо внимание на този симптом или заболяване, а може би синдром.

Пациент с дискомфорт, повишено кръвно налягане и проблемът с диагнозата е разрешен. Изписва се терапия, артериалното налягане се нормализира, но дали здравният проблем на пациента е разрешен?

Правилно ли е измерено кръвното налягане, имало ли е поне 30 минути легнало или седнало положение, спал ли е пациента през ноща, подложен ли е на стрес, храни ли се редовно /недохранва ли се или се прехранва/, приeма ли достатъчно вода. Това според мен са важни въпроси свързани с физиологията на симптома кръвно налягане.

Факт е повишеният холестерол при персистиращо високо кръвно налягане – 100%.
Ако се опитаме да погледнем нестандартно на този проблем, какви биха били причините.

Спазъм на периферните съдове - да, но твърде нисък процент студени крайници у пациенти с повишено кръвно налягане.

Може би е време да помислим за обема на холестероловата молекула вътре в съдовете или за количествения прием вода за денонощие, което в една или друга степен променя концентрацията на пресорните, депресорните или обем определящите вещества в кръвта /адреналин, норадреналин, кортикостероиди, ренин, кинини, натрий, калий, магнезий/ въпреки авторегулаторния механизъм на водно-електролитния баланс и осмотичното налягане в клетката и извън нея. Може би трябва да се обърне повече внимание на хабитуалното отделяне на адреналин, норадреналин, кортикостероиди, ренин, кинини, простагландини както и на други пресори и депресори в кръвта. Тук може би има известна доза генетика, но колко е голяма тази доза ние не знаем.

Не бива да се забравя хормоналния дисбаланс при жените с климактерични оплаквания – понижаването на прогестерона и относителното повишаване на естрогените в кръвта с напредването на възрастта, което всъщност представлява хормонален стрес в тялото на жената и се съпътства от съответните климактерични оплаквания, при които твърде чест симптом е повишеното кръвно налягане.

В повечето случаи ние лекарите правим хипердиагностика на Артериалната хипертония, недооценявайки състоянието на организма в момента, неотчитайки правилата за мерене на кръвно налягане и значението на Артериалната хипертония като следствие, а не като причина за даден здравен проблем.

Надценява се значението на Артериалната хипертония по отношение на мозъчните инсулти и миокардните инфаркти – по-скоро хиперхолестеролемията и съдовите промени водят до тези тежки съдови заболявания с висока смъртност и инвалидизация.

От исхемичните мозъчни инсулти, които съм срещал през моята практика, над 80% не са имали повишено кръвно налягане и над 60% от миокардните инфаркти също не са имали повишено кръвно налягане.

Причините за т. нар. Есенциална хипертония трябва да се търсят в начина на живот, съня, храненето, приема на вода и стреса. Но и тогава Артериалната хипертония не е заболяване, а адекватно физиологично състояние при определени условия.

солсо.хит.бг

Няма коментари: