неделя, 30 ноември 2008 г.

Лекува ли се миокардита с пчелни продукти?

Миокардитът представлява възпалително заболяване на сърдечния мускул. Възпалителният процес в миокарда обикновено настъпва като последица на друго заболяване на организма - инфекциозно, инфекциозно-алергично или инфекциозно-токсично. В резултат на възпалителния процес се нарушават помпените функции на сърдечния мускул от което страда целият организъм. Заболяването е животозастрашаващо.

Най-често причина за развитие на миокардит са инфекциозни или инфекциозно индуцирани заболявания като ревматизъм, възпаление на носоглътката, пневмония, дифтерия, скарлатина, сифилис, вирусна инфекция, особено грип, рубеола, морбили, варицела, паротит, полиомиелит и други. Ето защо укрепването на общата резистентност на организма е в основата на борбата с миокардита. При възникване на миокардит болните изпитват обща отпадналост, лесна умора, имат умерен задух, понякога и в покой. Нерядко те се оплакват от тежест и болка в областта на сърцето и сърцебиене. Кожата е бледовата, по устните често се установява цианоза. Пулсът е участен и мек, артериалното налягане е понижено. Телесната температура е леко повишена за продължително време - понякога за два и повече месеца.

Лечението е консервативно. Болните се лекуват в болнично заведение, особено при остра и подостра форма на миокардита. Прилагат се антибиотици, химиотерапевтици, витамини, кортикостероиди, кардиотоници, противоалергични и противоревматични средства, по показание - кислород. Хроничният миокардит изисква продължително домашно-амбулаторно лечение. При всеки случай с миокардит е необходимо изясняване на неговия произход.

Прогнозата е сериозна. При настъпили усложнения /сърдечна и дихателна недостатъчност/ тя се влошава и става неблагоприятна.

Профилактиката се състои в отбягване или бързо отстраняване с активно лечение на всички причинни заболявания от инфекциозно вирусно, бактериално или алергично естество.

При заболяването се препоръчва апитерапевтично лечение съчетано с билки, в съчетание с медикаментозното лечение на пациента.

Настойка от билки и пчелно млечице при хронично възпаление на сърдечния мускул (хроничен миокардит)

Призотвя се смес от листа мента - 50 гр, корени от валериана - 25 гр, стръкове горицвет - 25 гр. 1 с.л. от надробената суха смес се залива с 1 ч.чаша вряща вода (най-добре в термос, за да се запази топла), престоява така половин-един час, прецежда се и се пие на глътки няколко пъти през деня при миокардит, възпаления на перикарда, сърдечните клапи и др. Едновременно се приема смес от пчелно млечице с мед, приготвено в съотношение 1:1 или 1:2 по 1/2 ч.л. 2 пъти на ден. При приемането на пчелно млечице то се държи под езика до пълното му разтваряне. (вестник "Пчели" 19(68) стр. 9)

Пчелно млечице при дистрофия на миокарда

Приема се по 1/2 чаена лъжичка смес от пчелно млечице с мед, приготвено в съотношение 1:100, 3 пъти на ден (държи се под езика до пълното разтваряне). Курс на лечението - 2-4 седмици. (вестник "Пчели" 19(68) стр. 9)

абиконик.дир.бг

Няма коментари: