понеделник, 17 ноември 2008 г.

Какво трябва да знае болнния от хипертония?

Диагнозата, лечението и профилактиката на високото кръвно налягане е залегнала в Програмата на БЛХ, която е насочена не само към лекари и специалисти, но и пациенти.
Установяването и профилактиката на артериалната хипертония и началото на дългия път в борбата за преодоляване на неконтролираното повишено артериално налягане, което може да причини сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.

Нашата цел е да информираме обществеността за новостите в лечението и профилактиката на артериалната хипертония и да помогнем на пациентите да се справят сами и да бъдат в помощ на своите близки и роднини, да създадем едно добре информирано общество по този глобален проблем. Това е един от стълбовете на профилактиката и лечението на повишеното артериално налягане.

Какво е артериалното налягане ?
Средно 1 от 4 души е с повишено артериално налягане, но едва около 20 % от тях знаят какво в същност е това. При хора над 60 годишна възраст всеки 1 от 2 души има повишено артериално налягане. Но високото артериално налягане може да няма никакви симптоми. Така, първата стъпка е редовно да измервате и следите стойностите на Вашето артериално налягане. Правете го Вие и Вашето семейство редовно, а също кажете това и на Вашите приятели.
Надяваме се, чрез нашата страница да Ви бъдем в полза, да можете да ни зададете въпроси, които Ви интересуват и да Ви държим във връзка с водещите специалисти в България по въпросите на артериалната хипертония.

Какво е артериално налягане?
Артериално налягане или само налягане, е налягането, което кръвта упражнява върху стените на нашите кръвоносни съдове, след като бъде изпомпана от сърцето. Това налягане е необходимо на кръвта, за да може да достигне до всички точки на нашето тяло. Сърцето и кръвоносната система (артерии, вени и капиляри) са част от цялата тази циркулация.
Какво е повишено артериално налягане (артериална хипертония)?
Повишено артериално налягане е по-често наричано артериална хипертония от Вашия лекар. Запомнете, винаги, когато, Вашия лекар употребява термини, които са непознати за Вас да го помолите да Ви обясни за какво точно се отнасят те. Повишеното артериално налягане причинява екстремно натоварване на Вашето сърце и кръвоносна система.
Според Европейското дружество по хипертония (ESH) артериална хипертония се дефинира като повишено артериално налягане над 140 за горната граница или систола и/или над 90 за долната граница или диастола. Колкото е по–високо артериалното налягане, толкова риска от усложнения за Вашето здраве е по-висок.
Артериалната хипертония е рисков фактор за исхемична болест, сърдечна недостатъчност и мозъчен инсулт, като нейното лечение и контрол е превенция за тези заболявания.
Високото артериално налягане уврежда също бъбреците и очите.

Необходимо ли е да се лекува повишеното артериално налягане?
Решението за това трябва да стане след консултация с Вашия личен лекар и специалист - кардиолог. Трябва да знаете, че всяка стойност на артериалното налягане над нормалните е риск за Вашето здраве.
В зависимост от стойностите на Вашето артериално налягане, Вашият лекар може да препоръча лечение чрез промяна на Вашия стил на живот-диета, упражнения, спиране на тютюнопушенето и/или лечение чрез медикаменти.

Артериалната хипертония не се лекува, тя се контролира!
В този случай, Вие трябва да приемате медикамента, който Ви е предписан от Вашия лекар за цял живот. Никога не прекъсвайте лечението сам, преди да сте се консултирали с него.

Животоопасна ли е артериалната хипертония?
Много често високото артериално налягане протича без видими симптоми за пациентите и първите му усложнения могат да бъдат органни увреди-сърце, мозък, бъбреци. Някои автори, наричат този вид хипертония „ тих убиец”.
Неконтролираните високи стойности на артериалното налягане водят до сърдечни и бъбречни увреждания, могат да причинят и мозъчен инсулт.
Сърдечносъдовите заболявания и мозъчния инсулт са най-честата причина за смъртност сред хората в нашето ежедневие. Добрата новина е, че високото кръвно налягане може да се контролира ефективно.
Промяната в начина на живот, редовния прием на медикаменти ще намалят значимо Вашето високо артериално налягане и ще Ви предпазят от животоопасни инциденти.

Какво да направя, за да се предпазя от повишено артериално налягане?
Здравословният начин на живот е от особена важност за профилактика на Вашето артериално налягане. Спазвайте тези прости правила:
• Поддържайте теглото си в оптимални граници
• Редуцирайте приема на сол с храната
• Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци
• Намалете приема на алкохол
• Спрете тютюнопушенето
• Редовни физически упражнения, поне 3 пъти седмично.

екофарма.бг

Няма коментари: