събота, 15 ноември 2008 г.

Сърцето боли след стрес

"Моля запитайте някой от вашите консултанти за един мой здравен проблем. След един тежък стрес започнах да получавам сърцебиене, обикновено нощем. Пулсът ми скача до 120 в минута. Появяват се и болки, които много ме плашат. Преглеждах се, казаха ми, че имам сърдечна невроза. Така ли ще се живее? И какво да правя?"

За сърдечната невроза е много характерно, че пристъпите се появяват нощем. Тогава настъпва силната възбуда на нерва, който управлява ритъма на сърдечната дейност. Причините са в дисбаланс на нервните дразнения, които ускоряват и забавят сърдечните свивания. Настъпва както след остър и тежък стрес, така и при слаб, но продължителен стрес, който насища организма с адреналин.
Не бива пулсът да се учестява много и да стига 180, 200. �?ма лекарства, които могат да забавят честотата му и да отстранят болката. Те трябва да се вземат вечер преди лягане, за да предотвратяват пристъпа през нощта. При подходящо лечение сърдечната невроза отзвучава за месец - два. Но при настъпил пристъп затворете очи и започнете леко да натискате с палци очните си ябълки в продължение на 10 - 15 секунди. Направете го 3 пъти в 1 минута.
Можете да поставите палците на двете си ръце върху сънните артерии на шията. Започнете леко да масажирате артериите на местата, където чувствате биенето на пулса. Не натискайте много. Масажът трябва да трае 20 секунди. По сънните артерии има нерви, които ръководят честотата на пулса.
Седнете удобно в кресло или полулегнал в кревата. Отпуснете се. Започнете мислено да разслабвате мускулите на пръстите на краката, после - на прасците и бедрата. Продължете нагоре по тялото, към сърдечната област и шията. Този автогенен тренинг повлиява добре честотата на пулса.


здраве.биз

Няма коментари: