събота, 8 ноември 2008 г.

Липсата на спорт води до атрофия на клетките

Всички знаем, че спорта е не само добра форма и стегнато тяло, но спортът е преди всичко здраве. Физическото натоварване предопределя нормалното функциониране на нашия организъм, а липсата на движение крие опасности не само за добрия ни външен вид, но и за нашето здраве- може да доведе до атрофия на клетките.
Атрофията се изразява в умирането на клетки на даден орган, поради което органът намалява своята маса и става по- слабо работоспособен. За да докажат тази теория, преди години американските учени Дайтрик, Уедън и Шор провеждат експеримент с четирима млади доброволци в отлично здравословно състояние. Опитът продължава 7 седмици, като през това време двата долни крайника на участниците били поставени в гипс и обездвижени. Доброволците били хранени със здравословна и пълноценна храна и ежедневно се следяла обмяната на веществата в техния организъм. Оказало се, че участниците започнали да отделят увеличено количество азот, калций, фосфор, сяра, калий и натрий и то в такова отношение помежду им, в каквото се намират в белтъчните тела. В края на 7-та седмици се установило, че всяко едно от лицата, участници в експеримента, е загубило средно по 1700г. белтъчни вещества, поради атрофия, предизвикана от обездвижването.
През тези седем седмици учените наблюдавали и други неблагоприятни явления като изпадане в гравитационен шок, честа раздразнителност, намалена умствена способност, неспокоен сън, ускорение на пулса, което е знак за известно отслабване на сърцето, предизвикано най- вероятно отново от атрофия на неговия мускул и намаление на обмяната на веществата с 6,9% както и намаление на общото количество на кръвта. Установена била и склонност за образуване на пясък и камъни в бъбриците. Не случайно хората, които по една или друга причина се залежават за по- дълго време, страдат от бъбречни кризи. Причина за това е, че в урината се отделя увеличено количество калций, който се утаява и образува центове, по които се напластяват и други соли.
След изтичането на седмата седмици, учените свалили гипса поради опасения за здравето на участниците в експеримента. За възстановителния им процес били предписани гимнастически упражнения и плуване. Те продължили да се храня по същия начин, но обменяли веществата много по- пълноценно. В организмите им се наблюдавало образуване и напластяване на нови белтъчни вещества, като причина за това било единствено движението. То предизвиквало процеси на самообновяване в организма, които били възпрепятствани по време на обездвижването.
Опитът на Дайтрик, Уедън и Шор доказал, че липсата на движение води до лоша обмяна на веществата и провокира процеси, които рушат нашето тяло. Липсата на физическо натоварване крие много не само естетически, но и здравословни заплахи за нас, а решението е толкова лесно- поне 1- 2 часа гимнастика в домашни условия . Именно за този експеримент си спомнете другия път, когато си кажете „Няма време за спорт.”

здравея.ком

Няма коментари: