четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Излекувайте разшиените вени

Кръвоносните съдове в организма се делят на 3 вида. Tакива които пренасят кръвта от сърцето към тъканите и органите-Артериални съдове-аорта,артерии и артериоли ,тези в които се осъществява отдаването на кислорода и хранителните вещества към тъканите-Капилярите ,както и такива които отвеждат кръвта от капилярите обратно към сърцето-Вени.

Разширените вени са заболяване предимно на венозните съдове на краката-варици,на правото черво-хемороиди,на мъдната торбичка-варикоцеле и рядко на други места,които се дължат на недостатъчност на клапите на тези вени, които в нормално състояние не позволяват на венозната кръв да се връща обратно и вследствие на това кръвта се задържа във вените които се преизпълват и дават усещане за втвърдяване и пулсираща болка намаляващи след сън и при повдигане на краката.Самите венозни съдове изглеждат уголемени и изпъкнали.В по напредналите случаи се появяват отоци по глезените,сърбеж и възпаление на кожата над вените,схващане на краката през нощта,червеникаво-кафяво оцветяване на кожата по подбедриците,а в крайните стадии - екземи и язви които могат да предизвикат кръвоизливи.Други усложнения са възпалението на вените - флебит,съсирване на кръвта-тромбоза или комбинацията от двете - тромбофлебит. Хемороидите се изявяват със затруднено изхождане,смъдене и болки,както и опипване на мекоеластични възли в аналната област най изразени след изхождането.
Основните причини за появата на разширените вени са продължителното стоене в изправено или седнало неподвижно положение ( мускулните движения на краката подпомагат изтласкането на венозната кръв нагоре ), затлъстяване, бременност, принадлежност към женския пол, наследственост и др...

Лечението

на разширените вени изложено тук включва само такива методи, приложими от пациента в домашни условия и на работното място и включва:
1.Еластични чорапи до и над коляното в зависимост от стадия.Поставят се сутрин и се свалят преди лягане.
2.Повдигане на краката при всеки удобен случай-на работното място на бюро или стол,а в дома в легнало положение с подложка (одеяло).
3.Водолечение-има различни методи-студен душ на краката около 1 минута неколкократно през деня,студен компрес с мокър памучен или ленен плат върху засегнатия участък или вана във седящо положение със студена вода ( особено полезно при хемороиди за които е задължително да заливате със студена вода аналната област след всяко изхождане или къпане )
4.Отслабване.
5.Избягване на запека чрез поемане на повече течности,поемане на храни съдържащи влакнини-плодове и зеленчуци и избягване на хранителни продукти образуващи газове-пържени и люти ястия,яйца,фасул,леща,зеле и газирани напитки.
6.Спорт-бягане,ходене,тенис,туризъм и др. с умерено но продължително натоварване на краката.
7.Лекарственото лечение изложено тук е примерно тъй като съществуват много медикаменти с подобна цел.Все пак ви препоръчвам Детралекс(виж листовка) 3х2т.в продължение на 3 дни по време на остра криза и 2х1т. в продължение на 3 месеца веднъж годишно в края на пролетта или началото на лятото когато симптомите на разширените вени се обострят и при остри хемороидални кризи Детралекс по същата схема като е желателно в лечението да се включи допълнително мазило-Масту S за мазане 3 пъти дневно.Медикаментозното лечение обаче трябва да е предписано от лекар.

прамед.ком

Няма коментари: