петък, 14 ноември 2008 г.

Плуването - ползи за здравето

Плуването е спорт, който може да се практикува през целия живот - от раждането до дълбока старост, а практикуването му носи ползи както за тялото, така и за личността като цяло. Но какво е това, което прави плуването специално? Това зависи от целите, които си поставяте.

Плуването е здравословно занимание, а резултатите си заслужават усилието да влезеш в басейна.

Защо плувате? Заради ползите за вашето сърце и бели дробове? Заради възможността да сте с приятели в басейна? Защото във вашия случай тичането е непосилно натоварване? Или заради нещо друго? През летните жеги то предлага прекрасна възможност за отмора за вас и вашето семейство, от плажа, през басейна - до увеселителните водни паркове.

Може би вие сте бегач, трениращ редовно, но искате да намерите занимание, което да щади сърцето ви и да отнема стреса от тялото ви. Може би тренирате нещо друго и се опитвате да предотвратите негативните последици, като повишаване на тежеста върху коленете и стъпалата?
Плуването ще ви помогне. Упражнения с ритане във водата, водна аеробика, обиколки на басейна – всички тези упражнения допринасят за добри резултати без риск от повишаване на налягането върху вашето тяло.

Редовното плуване изгражда мускулатурата и поддържа сърдечно-съдовата система. Плуването с нарастващо натоварване, последователното повишаване на сърдечния ритъм и мускулна активност също е и най-лесната подготовка за тренировка на някой друг спорт. След наземна тренировка, няколко обиколки в басейна ще ви помогнат и в прехода към намаляване на кръвното налягане в мускулите, възстановяването им и отпускането на цялото ви тяло.

С плуване се изгарят по около 900 калории за един час по-интензивно плуване.

Има и много големи ползи за психическото състояние. Релаксиращото плуване в леко темпо спомагат умът да се отпусне и се оттърси от всичко, фокусирайки се само върху упражнявания стил. Тази форма на медитация може да ви помогне да се почувствате добре, освежени и готови да продължите деня си. Плуването усъвършенства и други умения, важни в социалния ви живот. Развива спортменство, умение да управляваш времето си, самодисциплината, повишава чувството на удоволетворение от самооценката. Младежите трениращи плуване, постигат по-добри резултати в училище.

Така че: Плувайте!

здравея.ком

Няма коментари: