неделя, 16 ноември 2008 г.

България и здраво сърце?

България подписа европейската харта "Здраво сърце", съобщи dnevnik.bg. Е, питаме се какво всъщноста значи това – пореден израз на желание или на лицемерие към здравето на българите е отношението на правителството ни? Ето подробности за програмата:

"Всяко дете, родено през новото хилядолетие, има правото да живее поне до 65-годишна възраст, без да страда от предотвратими сърдечно-съдови заболявания." Това е мотото на европейската харта "Здраво сърце", която министърът на здравеопазването ни подписа на 28 септември. За целта ще бъде изготвена Национална стратегия за борба с тези страдания от 2008 до 2013 г., която ще бъде обезпечена финансово.

Предвижда се също на всички българи над 18 години да бъде изследван холестеролът и измерено кръвното налягане, за да се определят рисковите групи за сърдечно-съдовите заболявания. Това е първата крачка към профилактиката на тези заболявания.

Всичко това звучи безкрайно положително и дано българското правителство не подписва поредните си празни обещания, за да източи нови пари от Европейския съюз, надяваме се всички ние. Ето и още данни от статията на dnevnik.bg:

В развитите европейски държави смъртността от сърдечно-съдови заболявания е с тенденция към намаляване, а България за съжаление се нарежда на едно от първите места по смъртност, съобщи Дружеството на кардиолозите в България. Европейското епидемиологично проучване показва, че България не е в добри позиции във връзка с провеждането на първичната и вторичната профилактика. Данните от изследването показват, че нашата страна е на предпоследно място по лечение със статини - само 62% от високорисковите пациенти със сърдечно-съдови заболявания провеждат такава терапия.

Над 88% от хората, които все още нямат сърдечни заболявания, имат повишено артериално налягане, а факт е, че артериалната хипертония е рисков фактор номер едно за появата на сърдечни болести, подчерта специалистът. Само 12% от българите със сърдечни заболявания, които пият хапчета, са постигнали нормални стойности на кръвното налягане, което е незадоволителен резултат от лечението у нас.

Това дори е повече от незадоволителен резултат и явно на правителството не му пука за гласоподавателите в страната, а камо ли за децата. Статията продължава с данните:

През 2004 г. в ЕС са отделени около 370 млрд. евро за лечение на сърдечно-съдовите заболявания, което прави около 370 евро на човек, съобщиха още лекарите. В България се отделят средно по 10 евро на човек - 6 евро в болничната и около 4 евро в доболничната помощ. Загубите от неработоспособността на хората с високо кръвно, инфаркти и инсулти са около 40 млн. лв. годишно, отчетоха специалистите.


здраве.лог.бг

Няма коментари: