понеделник, 24 ноември 2008 г.

Студената храна е вредна за здравето

Времето на пребиваване на храната в стомаха зависи от нейната температура - това е доказано още през 6-те години на миналия век.

Ако храната е топла, тя се преработва в продължение на 2-3 часа. Това означава, че се извършва пълноценно разграждане на големите белтъчинни молекули на аминокиселини. Студената храна напуска стомаха по-бързо без да се извършва нормално и пълно храносмилане.

Непреработените белтъчини, попадайки в тънкото черво, където става абсорбирането на храната, не могат да се преработят. На мястото, където трябва да работят бактериите, отговорни само за разграждането на въглехидратите, започват да се размножават други микроорганизми.

В резултат на всичко това се развива дисбактериоза, нарушава се обменът на веществата и се появяват заболявания в това число и затлъстяване.

Разбира се, няма нищо страшно, ако човек от време на време си позволява студен таратор или сладолед. Но постоянното хранене в заведенията за бързо хранене, при което храната се приема едновременно със студени напитки, може да има неочаквано големи последствия за здравето.


биг.бг

Няма коментари: