неделя, 2 ноември 2008 г.

Кошмарните последици от неправилното хранене

ПЕЧАЛНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ОТ НЕПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ

Най- лошото е това, че последиците от неправилното хранене остават за дълго време скрити. Човек не изпитва никакви болки или явно неразположение. Нещо повече- понякога той дори се чувства особено силен и здрав. И изведнъж… Изведнъж се започва- постоянно главоболие, кръвотечение от носа, бърза умора, отпадналост, сухота в устата, честа и рязка смяна на настроенията, повишено кръвно налягане. Това са първите осезателни сигнали…

Едва след като си направи пълни медицински изследвания, потърпевшият разбира, че нивото на кръвната захар и холестерина в кръвта му е катастрофално. Той разбира също така, че и кръвното му налягане не е в границите на нормата… Положението у нас си е направо катастрофално- над 2 000 000 българи имат такива проблеми! Повече от ясно е, че трябва да се вземат някакви мерки! Човек може и трябва да се контролира сам. Превантивната медицина ни учи, че всеки един от нас трябва да поеме отговорност за своето тяло и своето здраве. Защото отдавна се знае, че наднорменото тегло и затлъстяването са главната причина за повишеното кръвно налягане, диабета, инфаркта на миокарда и мозъчния инсулт.

Има ред възможности за контрол на теглото. Може да прозвучи и смешно, и банално, но аз ще го кажа- купете си кантар. Измервайте телесното си тегло постоянно; правете го поне един път седмично.

В тази връзка веднага изниква въпросът за оптималното телесно тегло. Отдавна се говори за индекс на телесната маса, който дава най- правилна представа за идеалното тегло. Малцина знаят формулата за изчисляване на този индекс, затова сега ще я разясня най- подробно.

ИДЕАЛНО ТЕГЛО ИЛИ ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНАТА МАСА

Според експерти на Световната здравна организация това е най- съвършеният начин за определяне степента на затлъстяване. Индексът на телесната маса се изчислява по следния начин: броят на килограмите се разделя на височината в метри на квадрат.

Звучи заплетено и сложно, но не е така. Един конкретен пример. Ако един мъж е висок примерно 175 см. и тежи 74 кг., то тогава ние трябва да умножим 1, 75 метра по 1, 75 метра. Получаваме числото 3, 062. С това число разделяме броя на килограмите, т. е. делим 74 на 3, 062.
По този начин получаваме индекса на телесната маса, който в случая е 24, 16. Това означава, че теглото на този мъж е в рамките на нормата, тъй като един телесен индекс между 18 и 25 не буди никакви тревоги.

Индекс на телесната маса, който е между 25 и 30 обаче, говори вече за наличие на наднормено тегло. Ако телесният индекс е над 30, тогава вече говорим за затлъстяване.

Съществува още един много удобен и нагледен критерий за измерване степента на затлъстяване. Всички медицински проучвания сочат, че една обиколка на мъжката талия от 94 см. е сигнал за опасност. Обиколка на кръста от 102 см. нагоре пък е указание за значително повишен риск от заболяване на сърдечно- съдовата система. Оттам до инфаркта и инсулта има само една крачка...

Казано накратко, ако един мъж, ненавършил 40 години, има обиколка на “талията” над 102 см., той неминуемо ще получи инфаркт или инсулт още преди да е чукнал шейсетте!
Измерването на талията е всъщност един от най- информативните критерии за установяване на затлъстяването.
Не искам в никакъв случай да пренебрегвам и дамите. При тях една обиколка на талията от 82 см. буди безпокойство, а талия, която надхвърля 92 см. говори за наличието на затлъстяване.

Не мислете, че това са някакви си празни приказки. Установено е със сигурност, че с нарастването на обиколката на талията, се увеличава и кръвното налягане!

Теглилката за измерване на подкожните мазнини е последният писък на техниката в тази насока. Има ред уреди, които по един ужасно сложен начин измерват количеството на мазнините в тялото, но не за тях става дума тук. В Западна Европа кантарчетата за измерване на телесните мазнини се харчат като топъл хляб и струват около 30 Евро. Остава ни да се надяваме, че някой нашенски бизнесмен в най- скоро време ще забележи тази пазарна ниша и ще започне да ги внася и продава и у нас…

Защото телесното тегло само по себе си не казва кой знае колко. Има културисти, които тежат 140 килограма, но те са напълно здрави. Здрави са като кремък.
Важно е да се знае, каква част от телесното тегло се падат на подкожните мазнини. Точно това можем да разберем с едно кантарче за измерване на тези мазнини.

Всичко, казано дотук може и да звучи банално, тривиално, познато. Редно е обаче да напомня, че почти всички болести се лекуват, когато се забележат овреме. А затлъстяването е болестно състояние, защото именно то става причина за ред заболявания с фатален изход. Казах го, но пак ще повторя: знайно е, че повишеното ниво на вредния холестерин в кръвта предизвиква най- често инфаркт на миокарда. На повишения холестерин се дължат и повечето инсулти.

Голям душманин на сърцето е и високото кръвно налягане. За сведение: За нормално се смята едно кръвно налягане, чиято долна граница е 80, а горната- 120. За да установим дали сме в нормата обаче, трябва да притежаваме апарат за измерване на кръвното налягане. И не само да го притежаваме, а един път седмично да си измерваме кръвното налягане с него.

На пазара има вече доста съвършени уреди, които можете да си набавите от всяка по- добра аптека или дрогерия. Има дори електронни часовници и то от реномирани фирми, които измерват не само пулса, но и кръвното налягане при натискането на два определени бутона.

Искам да съм напълно ясен. Ако измерените показатели, за които стана дума досега, се отклоняват чувствително от нормата, вие незабавно трябва да потърсите специализиране медицинска помощ! Защото в противен случай нещата могат да вземат много, много лош обрат за вас! Установяването на тревожни симптоми не може, разбира се, да замени лечението. За лечението е нужен лекар!

Наблюдава се обаче много често едно крайно тревожно явление. Много хипертоници не реагират на медикаментозната терапия. Засега няма недвусмислено обяснение на този феномен. Смята се, че голяма част от лекарствата не стигат до предназначението си, защото “засядат” в натрупаните мазнини. Какво излиза? Излиза, че трябва да се отслабне!

Не е трудно да проумеем механизма на затлъстяването. Ние, българите, изяждаме поне три пъти повече храна, отколкото ни е необходимо. Когато приемем определен брой калории, които впоследствие не можем да изгорим, те се превръщат в подкожни мазнини. Как бихме могли да ги изгорим, като повечето българи имат желанието да ходят и до клозета с очуканите си леки коли…

Хубавата новина е тази: отслабва се лесно, когато знаеш КАК се отслабва. Пътят към храма е всъщност само един: когато човек редуцира количеството на поеманата храна и увеличи движението, той неминуемо отслабва. Да, това е единственият верен, правилен начин. Всичките тези чайчета, хапове, билки, коланчета, кремчета, дебелариуми и пр. са едно гигантско мошеничество, което преследва една единствена цел: да измъкне от джобовете на наивните шишковци и последния им лев…

Смятам, че всеки един от нас трябва да притежава гореспоменатите уреди и да следи сам за общото си здравословно състояние. Инвестицията не е кой знае колко голяма. Пък и парите, дадени за здраве, със сигурност не са хвърлени на вятъра. Нека да не забравяме един толкова фундаментален постулат: “Един лев, похарчен за профилактика днес, ще ви спести 1000 лева за лечение и то в обозримо бъдеще.”
Аз бих допълнил само, че този лев, даден за профилактика днес, може да ви спаси дори и живота…

бол.бг

Няма коментари: