понеделник, 10 ноември 2008 г.

Всичко за солта – за и против

Солта, без която не можем, непрекъснато е обект на горещи дискусии. За или против?

Правилата и нормите за употреба на солта са преразглеждани многократно и според последните данни нормата е 5-6 г дневно, т.е една равна чаена лъжичка. По-голямата част от това количество приемаме заедно с обичайните продукти – месо, хляб, риба и зеленчуци. Някои изследователи това е достатъчно и призовават съвсем да се откажем от досоляване на ястията. В същото време други учени убедително доказват, че такава крайност е недопустима.

Да се соли или да не се соли?

Солта в нашия организъм, която всъщност е натриев хлорид, участва в поддръжката и регулирането на водния баланс. Тя е необходима за нормалната работа на стомашните ферменти, влиза в състава на кръвта и тъканната течност. Натрият осигурява нормалното функциониране на клетките, следователно, при недостиг може да възникнат сериозни проблеми в организма като нарушаване на нервния импулс, намаляване на инсулина. Много е опасна реакцията на бъбреците при недостиг на натрий: те започват активно да изработват веществото ренин, което довежда до спазъм на капилярите и покачване на артериалното налягане, а това е пряка опасност от развитие на инсулт и инфаркт. Освен това излишъкът на сол в дневното меню се отразява негативно на зрението, като увеличава риска от развитие на катаракта.

Прекомерната употреба на сол също не минава безпроблемно. Най-тежкото последствие от пресоляването е хипертонията. Основният проблем е в това, че натрият има свойството да задържа водата в организма: налягането се покачва, а заедно с него, заради излишната вода, се покачва и теглото. Наднорменото тегло способства за развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет, повишава риска от формиране на тумори.

Без сол е невъзможно, прекаляването с нея пък е вредно. Какво да правим?

Основен съвет е да се соли разумно!

Нека ограничим ползването на готови осолени продукти като чипс, ядки и др;

Трябва да обърнем внимание на съдържанието на натрий в продуктите. В големи количества него го има в полуфабрикатите, консервите и ястията от веригите за бързо хранене. Тъй като именно натрият е причина за появата на хипертония и свързаните с нея усложнения, по-добре е да се избягват такива продукти, още по-вредно е да се досоляват.

Нека да солим храната си с полезните видове сол – тези, които съдържат по-малко натрий, за да не задържат вода в организма, като черната, която е червеникава на цвят заради съдържанието на желязо в нея. В черната сол присъстват и други необходими за организма микроелементи като сяра, калий, калций, магнезий.

Видове сол:

Морска – добива се от морска вода чрез изпаряване, богата е на микроелементи и минерали.
Йодирана – готварска сол с добавка на калиев йодид. Употребата на йодираната сол служи за профилактика на дефицита на този микроелемент. Но не трябва да се забравя, че при повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоза) тази сол е противопоказана.
Диетична – със занижено съдържание на натриеви иони, които задържат в организма вода. Тази сол е обогатена с полезните за сърдечно-съдовата система магнезий и калий. Препоръчва се при остеохондроза.


здраве.лог.бг

Няма коментари: