неделя, 9 ноември 2008 г.

Тренировкa и хранене според типа тяло

Всички знаем, че човешкото тяло може да бъде високо, слабо, дебело, ниско, с форма н круша или ябълка… Освен описателното разделяне на различни типове, обаче, има и няколко по-задълбочени и комплексни класификации. Най-известните две са на Уилям Шелдън (условно наречена от мен анатомична класификация), а другата - на д-р Елиът Абраванел (ендокринна класификация). Съвременните теории за спорт и хранене се съобразяват с тези класификации на човешкото тяло за постигане на оптимални резултати според това, с което природата ни е надарила.

Анатомична класификация

Тази класификация, както споменах е направил американския психолог и пионер на антропологията Уилям Шелдън, който е смятал, че има връзка между типа тяло и темперамента на човека. Идеята на Шелдън е количествено да изрази доминирането на трите първични компонента на физическата природа на всеки човек. Той смята, че всеки тип тяло може да се изрази чрез поредица от три числа от 1 до 7, които да покажат степента на развитие на тези три първични компонента: ендодерма (вътрешни органи, храносмилателна система) - мезодерма (скелет, мускули, съединителна тъкан) - ектодерма (нервна система, сетивни органи, кожа).
Шелдън разграничава три чисти соматотипа (съответно три “чисти” типа тела) : 7-1-1 (ендоморф), 1-7-1 (мезоморф) и 1-1-7 (ектоморф). Според тази теория соматотип 4-4-4 би бил един абсолютно уравновесен тип тяло, но при повечето хора единият елемент доминира и те могат да бъдат по-малко или повече причислени към един от трите типа тяло.

Ендоморф
( соматитип 7-1-1)

Характеризира се с повишена склонност към натрупване на излишно тегло, широка талия и едра костна структура. Хората с този тип тяло се свързват с леност, сантименталност и спокойствие.

Известни личности: Катрин-Зита Джоунс и Джак Блек.

Тренировки: интервална степ аеробика, Boot Camp, спининг, H.E.A.T. Program, планински походи, Тае Бо, кикбокс.

Кардио тренировките са много важни, висока интензивност на тренировката със сравнително малки тежести, кратка почивка.

Мезоморф
( соматитип 1-7-1)

Характеризира се с едра костна структура, солиден корпус, ниски нива на мазнини, широки рамене и тясна талия. Считат тези хора за упорити и работохолици.

Известни личности: Марая Кери, Брус Уилис, Алиша Кийс

Тренировки: кръгови тренировки, интервално кардио на степер или кростренажор, степ аеробика, бягане, пилатес и йога, скачане на въже, Body Attack.

Кардио тренировки и тренировки с тежести. Този тип е склонен към претрениране, затова им е нужна добра почивка.

Ектоморф
( соматитип 1-1-7)

Физически слаби хора, с дълги и фини мускули и крайници, ниски нива на мазнини. Хора с такъв тип тяло се свързват с интелигентност и страхливост.

Тренировки: ходене на фитнес пътека, каране на велосипед, статично натоварване, Boot Camp, Тае Бо, бойни изкуства, силови трнировки включващи лицеви опори, напади.

Трябва да се наблегне на тренировките с тежести, не на голяма продължителност.

Известни личности: Анджелина Джоли, Джони Деп, Кейт Мос

Тези типове тела могат да бъдат модулирани и дооформени чрез въздействие върху състава на тялото (каква част от тялото са мазнини, каква мускули и каква кости). Това става с определен начин на хранене и спорт. Вследствие на продължителен глад, един ендоморф може да заприлича на ектоморф. Докато с напредването на възрастта, например, един мезоморф започвайки да губи мускулна маса, може да заприлича повече на ендоморф. Но ако някои от характеристиките на тези типове тяло могат да се променят - мускулна маса, мазнини, други не могат - костната структура. Ако говорим не за физически белези, а за темперамент, културната среда и влиянието й могат да маскират някои наклонности на отделните типове характери.

Истината е, че в днешно време тази класификация на типовете тяло се използва най-вече за определяне на тренировъчните цели, принципи и програми, но интересът към връзката между физиологията и психологията на хората е останал само в областта на окултната философия.

Ендокринна класификация

Другата класификация на типовете човешко тяло е на американския лекар Елиът Абраванел. Принципът на разделяне е доминирането у всеки индивид на една от четирите главни жлези: Хипофизна, Щитовидна, Надбъбречна и Полови. Мъжете и жените могат да имат доминиращо влияние на хипофизната (хипофизен тип), щитовидната (щитовиден тип), надбъбречната (лимфатичен тип) жлези, но само при жените половите жлези могат да имат цялостно влияние върху тялото (крушовиден тип). Формата на тялото се определя от доминиращата жлеза при всеки индивид, така както хормоните, които тези жлези отделят, влияят върху личностните характеристики на човека, биологичния му часовник, метаболитната активност и други особености. Според тази теория определени храни и упражнения подпомагат или пречат на функционирането на жлезите от ендокринната система на човека и всеки трябва да се грижи с предимство и най-вече за доминиращата си жлеза. С подходящ режим на хранене, упражнения и начин на живот, системата Body Type (днес има поне 15 лицензирани съветници по тази система) дава възможност на всеки индивидуално да стигне до състояние, което е най-добро за него, да бъде жизнен и енргичен, да намали стреса и да балансира характера и оптимизира външния си вид.

Според доктор Абраванел всеки тип трябва да избягва определени храни или най-малкото да внимава с консумацията им. Това са точно онези храни, които стимулират най-силно съответната жлеза, което води до “изхабяването” й и преумора, апатия и отпадналост. Тези състояния от своя страна карат хората да приемат още и още от съответната храна и така още повече влошават положението си, наред с покачването на теглото си.

Лимфатичен тип

Знаменитости с този тип тяло: Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Опра Уинфри, Доли Партън

Физика: широки рамене, добре развита мускулатура, силен торс, повече мазнини по корема или гърба.

Личностни характеристики: показват силна склонност към властност и налагане на контрол, постигат успех чрез воля и постоянни усилия. Заедно с крушовидния тип, тези хора са по-стабилни и постоянни в сравнение с другите два типа.

Хранене: храните, които стимулират надбъбречната жлеза и трябва да се внимава с консумацията им са червено месо, пилешко месо, яйца, сирене, риба.

Спорт: комбинирана тренировка (с тежести и кардио) минимум 30 мин. 3 пъти седмично.

Ако трябва да направим връзка с класификацията на Шелдън, на лимфатичния тип отговаря типа мезоморф.

Крушвиден тип

Знаменитости с този тип тяло: Дженифър Лопез, Бионсе Ноуз

Физика: такъв тип могат да бъдат само жените и съответно представителките му се характеризират с много женствени форми: тесни рамене, широк ханш, с натрупване на повече мазнини по ханша и бедрата. Точно от формата на тялото идва и наименованието на типа тяло.

Личностни характеристики: те са много грижовни и миролюбиви. Избягват конкуренцията и състезанията, но отстояват идеите и идеалите си и поддържат любимите си хора, когато е необходимо.

Хранене: този тип трябва да избягва мазните и пикантни храни.

Спорт: високоинтензивна кардио тренировка (според възрастта) 3 пъти седмично.

Този тип отговаря на комбинация от трите анатомични типа на Шелдън.

Хипофизен тип

Знаменитости с този тип тяло: Бил Клинтън, Рейчъл Рей, Нанси Рейгън

Физика: това е най-младоликият тип, повечко плът може да има навсякъде по тялото, но тази закръгленост е някак приятна - имат т.нар. “бебешка пухкавост”

Личностни характеристики: това е най-интелектуалния тип, представителите му са любезни, приятелски настроени и с лек характер, но често могат да бъдат дистанцирани и да потъват в собствените си мисли. Това са философите, учените и тези, които задвижват развитието на света, могат да постигнат брилянтни резултати, когато работят сами и по собствен график.

Хранене: храните, стимулиращи хипофизата са млякото и млечните продукти, както и сладките бързи закуски.

Спорт: нискоинтензивно кардио и тренировка с леки тежести 3 пъти седмично, тай чи.

Този тип най-често е ектоморф по класификацията на Шелдън, но някои от представителите на хипофизния тип имат ендоморфна структура.

Щитовиден тип

Знаменитости с този тип тяло: Мел Гибсън, Мила Йовович, Аштън Кътчър, Рене Русо

Физика: тесен ханш и широки рамене, фина костна структура, напълняват повече в горната част на тялото.

Личностни характеристики: щитовидната жлеза е с много изменчива функция и затова този тип имат периоди на висока и ниска активност. В активните си периоди тези хора кипят от енергия, използват креативния си потенциал, но в други периоди енргията им спада, отдават се на леност и дори изпадат в депресия. Най-голяма склонност имат към артистичните професии.

Хранене: храни, които стимулират щитовидната жлеза са сладките неща, бързите въглехидрати като цяло, както и кафето и безалкохолните напитки.

Спорт: нискоинтензивна кардио тренировка 3 пъти седмично.

В много отношения щитовидния тип отговаря на харектеристиките на ектоморфа.

Напоследък все по-често виждам, че диетичните и спортни планове се разделят според типа тяло по някоя от тези две класификация. Като правило тази на Шелдън (анатомичното разделяне на типове) се ползва за тренировъчните програми, докато за храненето се ползва класификацията според функционирането на ендокринната система (на д-р Абраванел). Но и по двете можете да се ориентирате добре и за храненето и за спорта в ежедневието си.

Хора с повечко опит в тренировките и изпробвали различни режими на хранене могат да се ориентират кой начин на живот, хранене и спорт им действа най-добре, без да ползват каквато и да е схема. Още повече, че такива класификации са малко или много генерализиране на човешката индивидуалност. Но се надявам с представянето на тези две теории за формата на човешкото тяло можем да спестим на други хора доста време, разочарования и напразни усилия, вложени в метода “проби и грешки” относно храната и движението.


здравейя.ком

Няма коментари: