понеделник, 10 ноември 2008 г.

Храни, които не подозираме колко са полезни

Чудите се какво е това на снимката? Това е УАСАБИ. Защо и за какво е полезно, ще разберете след като прочетете статията.

Когато говорим за храни, често знаем кое колко е полезно. Една ябълка, например, е на върха на здравословната класацията. Един двоен хамбургер - не толкова. Американски специалисти по здравословно хранене съставиха списък на най-изненадващо полезни храни, за чийто положителен ефект почти не подозираме. Ето 10 от тях:

Натурален шоколад:

Или по-точно какаото си е чудна здравословна храна. Всеки шоколад, който съдържа под 70% какао, вече не е толкова полезен. Намалява риска от сърдечни заболявания. Съдържа също магнезий, желязо от естествен произход и полиетиламин.


Мед от елда:

Като цяло медът е храна, която повишвана съдържанието на захари в организма, но тъмния мед, като този от елда, неутрализира нивото на захар в кръвта. Също така действа като антиоксидант, който усилва мозъчната и сърдечната дейност, помага също за заздравяване на рани.


Авокадо:

Със сигурност този плод е богат на мазнини, но това са основно такива, които не запушват артериите. Богат е на калий, което намаливя риска от високо кръвно налягане, съдържа витамин B, което спомага на здравата кожа и мускулите, витамин Е, който предпазна от заболявания на кръвообръщението, и витамин К, който заздравява костите, а също така разтворими и неразтворими влакна, които помагат на храносмилането.


Тиква:

Използвана най-често за сладкиши или захаросана, сама по себе си тя е изключително хранителна. Плодът притежава антиоксиданти като каротини, които намаляват разрушаването на клетките, както и лутеин и зеаксантин, които предпазват от перде на очите, кокоша слепота и други очни заболявания, водещи до ослепяване.


Черен чай:

Не толкова популярен като зеления чай, но черният предотвратява деменцията и понижава холестерола.


Яйца:

Популярна и евтина храна, която доскоро се свързваше с висок холестерол и сърдечни заболявания. Актуалните проучвания обаче опровергават това. Едно яйце съдържа само 1,5 грама разтворими мазнини. Съдържа също витамин D, който заздравява костите, хранителни вещества, които спомагат на сърдечната и мозъчната дейност, както и сяра и други минерали, полезни за косата и ноктите.


Канела:

Пикантно сладката подправка помага за понижаването на кръвната захар, уравновесява нивото на инсулина и регулира теглото. Помага също против стареенето.


Доматено пюре:

Доматено пюре без сол или с ниско съдържание на сол съдържа в максимален обем най-полезното от доматите ката спомага за понижаване на кръвното налягане и силно предотвратява риска от рак на простатата.


Замразени боровинки:

Не се притеснявайте, че замразените плодове губят част от хранителната си стойност, това е заблуждение. Всякакъв вид боровинки - сурови или замразени, са полезни за вас. Плодовете са пълни с витамин С и антиоксиданти, които помагат на мозъчната дейност като увеличават броя на клетките в мозъка в тази част, която е отговорна за паметта.


Уасаби:

Японски деликатес с вид хрян, поднасяна често със суши, е изключително полезна за здравето като цяло. Помага за предотвратяване на всичко от язва и развалени зъби до тромбоза и астма.


здраве.лог.бг

Няма коментари: