неделя, 2 ноември 2008 г.

Сърдечната недостатъчност не е заболяване, а симптом

Сърдечната недостатъчност не е заболяване, а симптом, до който водят различни сърдечни заболявания. Това заяви д-р Веселка Гергова, специалист кардиолог от Александровска болница.

Според нея заболяването, което най-често предизвиква сърдечната недостатъчност, е артериалната хипертония.
Има много лекарства на пазара, но много пациенти се лекуват неправилно, посочи д-р Веселка Гергова и добави, че вината за неправилното лечение е наполовина на лекаря и на пациента, който не приема на сериозно заболяването. Друго заболяване, което води до сърдечната недостатъчност е исхемичната болест на сърцето.

Коментирайки сърдечната недостатъчност при възрастните хора, д-р Гергова посочи, че възрастният човек има по-слаби адаптивни способности и при тях настъпва износване на рецепторите на тонусната среда. Когато сърдечно-съдовото заболяване е със съпътстващи заболявания, има затруднения на ориентацията на организма при смяна на сезоните, допълни още д-р Веселка Гергова. По думите й групата хипертоници може да се разделят на млади и възрастни пациенти. Младите се лекуват обикновено с бета блокер, докато при възрастните пациенти са необходими калциеви антагонисти и включване на диуретик. Диуретикът е изключително важен при лечението, допълни д-р Гергова.

Според нея колкото и да е труден проблемът, той не е непреодолим, но изисква внимание и търпение. Артериалната хипертония не се лекува изведнъж, посочи д-р Веселка Гергова. По думите й ефектът от едно добро лечение ще личи на третия месец, като на всеки 3 месеца се усеща следващото стъпало на подобрение на болестта.



слкбг.ком

Няма коментари: