сряда, 5 ноември 2008 г.

Средиземноморската диета носи здраве

Средиземноморската диета пази от болести, твърди zar.bg. Рискът от сърдечносъдови болести, рак и невродегенеративни състояния като Паркинсон и Алцхаймер намалява при хранене според "Средиземноморската диета".

Откъслечни доказателства през последните 3 десетилетия потвърждават здравословната стойност на диета, богата на зърнени храни, плодове, зеленчуци и зехтин, с ниско съдържание на месо, млечни продукти и наситени мазнини и редовна, но ниска консумация на вино.

Мета-изследване, публикувано в Британския медицински журнал, се опитва да придаде количествени измерения на ползата за здравето. Според Франческо Софи от Университета във Флоренция, препоръката е проста: „Хранете се по средиземноморски, защото това намалява появата на хронични болести“. Той и екипът му са изследвали десетки медицински изследвания, публикувани от 1966 г. насам, които обхващат над 1, 5 милиона пациенти.

Въпреки изследването, някои специалисти се колебаят да препоръчат средиземноморската диета. Американската асоциация на кардиолозите заявява на своя уеб-сайт, че са необходими повече изследвания, потвърждаващи, че причината за намаляването на заболяванията се корени именно в диетата, а не в други елементи от начина на живот.

Иронично или не, повечето от средиземноморските страни изоставят традиционната си диета в полза на общоевропейската такава, докато екипът на Франческо Софи провежда изследвания за оптималния баланс на храните от средиземноморската диета, за да може да се дават конкретни предписания.


здраве.лог.бг

Няма коментари: