събота, 15 ноември 2008 г.

Пилонефритът има склонност да повтаря

"Имам много сериозен проблем - възпаление на бъбречното легенче. Лекувах го преди месец и половина и тогава премина. Но сега се появи отново. Какво да правя?"

Възпалението на бъбречното легенче, което въвлича в процеса и част от бъбрека, е сериозна диагноза: пиелонефрит. Дължи се на микроби или вируси, които са попаднали в легенчето, по-рядко е стерилен - не е от микроби.
Пиелонефритът е болест главно на жените. Това е поради по-късата уретра у жените и близостта й до вагината. Микробите или вирусите могат да идват от няколко източника:

1. От собственото тяло. Често това са микроби, които по начало се намират в червата и по други места на тялото, но стават опасни когато попаднат в пикочните пътища.

2. От околната среда. Хората са непрестанно в контакт с такива микроби, но те предизвикват пиелонефрит само у пациенти с намален имунитет. Често подобни микроби са нечувствителни към обичайните антибиотици и затова са още по-упорити.
Съветът е един: никакво самолечение с чайове и хапчета препоръчани от познати. Болният може да се погрижи с режим и подходящо хранене да засили имунитета си, това той ще направи сам. Но веднага трябва да потърси помощ от уролог. Урината се изследва, установява се причинителят, както и към какви лекарства е чувствителен. Лечението започва точно с тези препарати в значителни дози. Уролозите прибягват и до комбинирането на препарати, за да предотвратят появата на устойчивост у микробите.
Неправилно лекуваният остър пиелонефрит заплашва да стане хроничен. Тогава лечението трябва да е продължително и много упорито.


здраве.биз

Няма коментари: