сряда, 26 ноември 2008 г.

Здравословно хранене при анемия

Ако страдате от анемия, някакво заболяване на кръвта или наскоро сте имали инцидент, свързан с кръвозагуба, ето няколко препоръки как да компенсирате чрез храната недостига на някои вещества:

* Когато не достига желязото
Анемия от този род се развива най-често при бременност, кърмене и нарушения при постъпването на желязо в организма. В такива случаи в кръвта намалява количеството на червените кръвни клетки и хемоглобина. Когато съдържанието на хемоглобин в кръвта спадне под 110 г/л може да се появи бледост, слабост или усилено сърцебиене.

Основни продукти:
телешко месо, говеждо без мазнини, черен дроб.
За по-пълното усвояване на желязото си правете гарнитура от фасул, консумирайте повече стафиди, ябълки, нарове. Полезни са салатите от моркови, марули, зеле, лук, чесън, ряпа. Употребявайте за десерт дини, пъпеши, ягоди, банани или тиква, а също орехи (по 5-6 дневно).

Напитки:
Запарка/чай от шипки, горски ягоди, коприва, съцветията на детелината. Можете да приемате и запарка от алое, но след задължителна консултация с лекуващия лекар.
Пийте редовно минерална вода, съдържаща желязо в по-големи количества.

* Когато не достига фолиевата киселина.
При недостатъчното постъпване на фолиева киселина и витамин В в организма може да се развие мегалобластна анемия с поражение на кръвотворната тъкан, на храносмилателната и нервната система. Това заболяване по-често се среща при възрастните хора и е съпроводено с умора, слабост, влошено храносмилане.
Основни продукти:
царевица, касис, спанак, магданоз, карфиол, домати, ябълки, цитрусови плодове, киви.
Напитки:
запарка от листа на коприва, плодове на шипка и кората на лимон или портокал.

* Когато сте имали голяма загуба на кръв.
Анемията може да се развие като следствие от язва, колит, цироза на черния дроб, хемофилия.

Основни продукти: дюли заедно със семките, лозови листа (вложени в сарми, супи, салати), орехи, карфиол, броколи, целина, моркови, фъстъци.

Напитки:
запарка/чай от жълт кантарион и коприва, овчарска торбичка, равнец. Най-добре е различните запарки да се редуват на всеки 2-3 седмици. Полезни са също чаят от горски ягоди и портокаловият сок.

* Когато разрушаването на клетките превишава тяхното образуване.
Това състояние води до т.н. хемолитична анемия. Тя може да бъде както наследствена, така и свързана с някои неблагоприятни фактори.

Основни продукти:
риба и хайвер, бобови култури, мляко, извара, яйца, орехи и фъстъци, пресни салати, магданоз, спанак.

Напитки:
запарка/чай от калина, коприва, равнец.

Анемията влияе не само върху здравословното състояние и физическата активност, но може да влоши и работата на мозъка: способностите за решаване на проблемите, планирането, управляването с импулси, оценяването на опасността.
4-5 пъти по-лоши резултатите се наблюдават при пациенти, страдащи от анемия, отколкото при тези, които са с нормално ниво на хемоглобин в кръвта, сочат данните.
Изпълнителните функции имат важно значение за поддържане на способността на човека за самообслужване. Нарушението на тези функции често води до загуба на паметта и негативни последствия за ежедневната активност: неспособност самостоятелно да се пазарува, готви, да се приемат лекарства, да се излиза на улицата и т.н.
Все още не е ясно по какъв механизъм анемията влияе върху мозъчните функции. Предполага се, че основна роля играе хроничният кислороден глад на организма и недостигът от аеробни физически натоварвания, които са свързани с постоянно чувство за умора.
В момента учените си поставят за цел да изяснят възможно ли е лечението на анемията да възстанови нарушените когнитивни функции.

докторбг.ком

Няма коментари: