събота, 15 ноември 2008 г.

Правила за пестене на мозъка

"Започнах по-често да забравям числа, имена и факти. Вярно е, че съм на 65 години и навярно за възрастта ми това е естествено. Но все пак ми се иска да запазя повече паметта си!"

Хората от третата възраст започват по-често да забравят, но това не е старческо слабоумие! Не е и страшната болест на Алцхаймер, която не избира богат ли си, или беден. Причината е, че съдовете в мозъка на възрастните носят по-малко кръв, защото в тях са се натрупали атеросклеротични плаки. Нервните клетки се хранят зле, връзките им се увреждат. Започват да се появяват пролуки в паметта.

Има няколко прости правила за запазване на паметта.
1. Не запомняйте ненужни сведения. Избирайте какво да гледате, четете и слушате. Поставете си като правило на ден да не запомняте повече от 2 - 3 сведения, които са ви нужни за всекидневието.

2. Въведете си бележници. Нека те бъдат поне 3, с различни цветове. Онова, което смятате за нужно - записвайте, като го отсявате как после можете най-лесно да го намерите. В единия бележник - необходимото за всеки ден: адреси, телефони, имена, лекари. Във втория - сведения, които търсите на месец - два. В третия - сведения, които може би ще са полезни в бъдеще.

3. Забравяйте активно. Изхвърляйте от паметта си всичко, което не ви е жизнено необходимо. Не се мъчете да си припомняте неща, които сте забравили. Това, което ви трябва, е в бележниците.

здраве.биз

Няма коментари: