понеделник, 10 ноември 2008 г.

Светия Граал, наречен здравословно хранене

Колко и какво трябва да ядем, за да си осигурим здраве и дълголетие?

1. Толкова дневни калории, колкото са ни необходими, за да поддържаме желаното тегло. Те трябва да се набавят от разнообразни групи храни.

2. По-малко мазнини, специално наситени /от животински/ произход. Храната трябва да се приготвя по възможност без допълнителна мазнина и да не се пържи.

3. Дневното ни меню трябва да съдържа поне пет порции пресни зеленчуци и плодове. Например една или две порции плод на сутрешната закуска, една порция плод и две порции зеленчук на обяд и вечеря, една порция плод или зеленчук на междинните закуски. Зеленчуците и плодовете са добър източник на антиоксиданти /витамин С, бета-каротин, глутатион сулфхидрил/ и на витамини /фолиева киселина/. Те са бедни на калории и мазнини, съдържат разтворими и неразтворими фибри, както и някои минерали /калий/. Свежите зелени растения, кълновете, семената и някои ядки са добър източник на антиоксиданта алфа-токоферол /витамин Е/. "Природният бодигард" глутатион сулфхидрил можем да си осигурим чрез пресен спанак, чесън, авокадо, аспержи, цитрусови плодове, ябълки, ягоди, диня, банан... Хората с диабет могат да ядят всеки вид плод или зеленчук, стига да държат сметка за въглехидратното му съдържание.

4. Употребата на природни пълнозърнести храни /пълнозърнест хляб, трици, кафяв ориз/ е за предпочитане пред рафинираните им варианти /тестени изделия от фини брашна/, защото съдържат повече микроелементи /магнезий, цинк, хром/, антиоксиданти /витамин Е, селен/, витамини /фолиева киселина, В6/ и фибри. Зърнените храни и варивата /бял боб, леща/ са и евтин източник на белтъчини от растителен произход.

5. Не яжте специалните "диабетични" храни /бисквити, вафли, "диабетичен" шоколад/! Те не носят никакви предимства за вашето здраве, защото са с високо съдържание на калории и наситени мазнини и не ви осигуряват природни бодигардове /антиоксиданти, витамини, фибри/.


антидиабет.ком

Няма коментари: