петък, 21 ноември 2008 г.

Важната роля на бъбреците

Те регулират нивото на кръвното ни налягане и участват в произвеждането на витамин D. Основната им функция е да изхвърлят отровните отпадъци от тялото и да запазват всички ценни съставки и белтъци в кръвта.
Бъбреците са два органа с формата на грамадни бобени зърна, които се намират в задната част на коремната кухина от двете страни на гръбначния стълб. Често се случва левият да бъде разположен с 2,5 см по-високо от десния. Дълги са от 10 до 12,5 см, широки са около 5 см и при възрастните хора тежат от 100 до 150 г. Бъбреците имат наситено червен цвят, които се дължи на усиленото кръвообращение в тях. Дори само един от двата (ако е в добро състояние) е достатъчен, за да може организмът да функционира нормално.

Каква е функцията им?
Те служат като филтър - елиминират непотребните вещества, пренасяни от кръвта. Бъбреците изработват хормон, наречен ренин, който регулира кръвното налягане, а също така преработва витамин й и уравновесява съдържанието на минералните соли.

Кои са признаците за лошото им функциониране?
Ако ръцете, краката или зоната под очите ви се подуват, това говори, че изхвърлянето на вредните веществата е нарушено. Забележите ли аномалия при уриниране, като например наличие на кръв или тъмни петна, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Ще се нуждаете от помощта му и ако ставате често да уринирате през нощта, изпитвате трудности при отделяне на урината или постоянно парене, както и при загуба на апетит и рязко отслабване.

Как да установим наличието на инфекция?
Характерно за бъбречните заболявания е отсъствието на симптоми. Затова от изключително значение е да мерите често кръвното си налягане. Бъдете особено внимателни, ако то е високо - това може да увеличи риска от поява или усложняване на скрита до този момент болест. Ако страдате от диабет, трябва Всяка година да следите нивото на албумина си.

Изпитваме ли болка при заболяване?
Единствено при камък в бъбреците болката е осезаема. Камъните се образуват поради това, че се нарушава киселинно-алкалната среда в органа. В зависимост от това се делят на 2 вида (фосфатни и оксилатни), като калциевите са по-често срещани (В около 80% от случаите). Малките калциеви камъни се придвижват в пикочните канали и предизвикват остри болки. Големите могат да достигнат размерите на яйце и да блокират изцяло системата или да увредят сериозно бъбреците.

Предпазва ли пиенето на вода?
Ако вече сте имали малки камъни, пиенето на вода (около 2 литра на ден) ще ви предпази от образуването на нови. Според американски изследвания приемането на кафе, чай, бира или вино (разбира се, в ограничени количества) също действа като превантивна мярка. Избягвайте обаче сока от грейпфрут.

Трябва ли да внимаваме с храната?
Препоръчително е да се намали консумацията на животински белтъчини, на всякакъв вид месо, както и употребата на сол. Не изключвайте изцяло от менюто си калция, тъй като костната ви система се нуждае от него. Избягвайте богати на оксилати храни като спанак, целина, копър, смокини и фъстъци.

Как да предпазим бъбреците?
■ Редовно изследвайте кръвната си глюкоза.
■ Контролирайте кръвното си налягане, особено ако то по принцип е високо.
■ Изследвайте се един път годишно за начална нефропатия (загуба на способността на бъбреците да задържат белтъчини).
■ Контролирайте мазнините в кръвта.
■ Спрете окончателно пушенето.

Какво представлява холестеролът?
Холестеролът е мазна материя, произвеждана от черния дроб, но негов източник може да бъде и храната. Служи за изграждането на хормони и на мембрани на нервните клетки. Холестеролът се движи между черния дроб и клетките, прикрепен към белтъчините, които го пренасят.
Разграничаваме два вида холестерол: НDL (с висока плътност) и LDL (с ниска плътност).
HDL е известен още под името добър холестерол - той изчиства артериите и кръвните плаки, връщайки мазнините в черния дроб. Ако количеството му в организма е недостатъчно, LDL или така нареченият лош холестерол, може да запуши артериите и да предизвика смущения 6 сърдечната система и дори инфаркт на миокарда. Ако контролираме нивото на лошия холестерол, рисковете от заболявания намаляват.

маги.триада.бг

Няма коментари: