петък, 14 ноември 2008 г.

Подценявани, но безкрайно полезни - ПАТЛАДЖАНИТЕ

В този сезон пазарите и градините са пълни с евтини и вкусни лекове срещу високото кръвно. Най-лечебният от тях е тумбестият патладжан, който освен това е идеален за диети, прочистване на организма и бариера срещу инфекциите

ОТСЛАБВАЙТЕ С ПАТЛАДЖАНИ

Главното достойнство на патладжана е способността му да извежда от организма излишъка от вреден холестерол. Затова диетолозите съветват хората, склонни към сърдечносъдови заболявания, да включват в менюто си този зеленчук. Патладжаните са богати и на минерални вещества, преди всичко на калий, който нормализира сърдечната дейност. Освен това “виолетовите бомбички” съдържат много желязо, а това значи, че влияят благотворно на кръвния състав и на цвета на лицето.

Патладжаните обаче не могат да се похвалят с изобилие на витамини. В тях се съдържат аскорбинова киселина, витамини от група В и каротин, но, уви, в малки количества. Затова пък зеленчукът е истинска находка за тези, които искат да отслабнат. Изобилието от целулоза плюс ниската калорийност го правят незаменимо допълнение към всяка диета. Желаещите да отслабнат трябва да имат предвид само едно - патладжаните с удоволствие поемат мазнината, в която се пържат, и след това престават да бъдат диетични. Но това съвсем не означава, че пържените патладжани са забранени за отслабващите - те ще поемат по-малко мазнина, ако нарязаните кръгчета се потопят за 10 минути в студена вода или се приготвят “на сухо” в тефлонов тиган.

Патладжановият сок има високи бактерицидни свойства, затова той е един вид природен антибиотик, който помага на организма да се справи с различни инфекции. Благодарение на това им свойство патладжаните отдавна се използват за ускоряване на заздравителния процес при рани.

ВСЪЩНОСТ ТОВА НЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПАТЛАДЖАНА КАТО ЛЕКАРСТВО

* За лечение на хипертония: прах от предварително изсушена кора на патладжани, смляна в кафемелачка, се приема по 1 чаена лъжичка преди ядене.

* За профилактика на заболявания на черния дроб и бъбреците: всеки ден се изяжда поне една супена лъжица задушени патладжани.

* За укрепване на зъбите и венците: 1 супена лъжица патладжанени кори се изсушават, смилат се и се заливат с чаша вряла вода. След това към сока се добавя лъжичка сол и с тази течност се изплаква устата всеки ден.

ЯЗВАДЖИИТЕ ДА ПОМИСЛЯТ, ПРЕДИ ДА ХАПНАТ ОТ ВКУСНАТА ГОЗБА

Въпреки че патладжаните са много полезни, някои хора трябва да се откажат от тях. Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по-добре ги изключете от менюто си. Причината е, че те съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах.

Когато купувате “лилавия доктор”, избирайте млади “бомбички”. Патладжаните съдържат веществото соланин, с което се обяснява леко горчивият им вкус. В презрелите соланинът е в по-голямо количество и може да предизвика отравяне.

Възрастта на патладжана може да се определи по кожата и дръжката му. Кафеникавата дръжка показва, че плодът е откъснат отдавна. Върху повърхността на пресния патладжан няма кафяви петна, той е твърд, а кората му е гладка и лъскава. Ако не сте сигурни, че патладжанът е пресен, за всеки случай го подръжте в 3-процентов солен разтвор - по този начин се извлича значителна част от соланина.

Ако не ви харесва специфичната му горчивина, отдайте предпочитание на белите патладжани. В тях няма соланин, затова този сорт има най-нежния вкус.

чудеса.нет

Няма коментари: