вторник, 11 ноември 2008 г.

Черната сила на алкохола

Алкохолът е опиат, който изисква предпазливо отно­шение.
Докато в безвредни за здравето количества той мо­же да намали риска от инфаркт, прекомерната употреба води до високо кръвно налягане, намалено ниво на тестостерона, потискане на сексуалното влечение, импотентност и бедно съдържание на сперма. Нещо повече, полученото при разграждането на алкохола вещество (ацеталдехид) е отрова за клетките, която уврежда черния дроб, мозъка и сърдечния мускул.

Най-удобният начин да следите какво количество ал­кохол приемате, е да пресмятате колко единици сте погълнали за една седмица:

1 единица алкохол = 100 мл (една чаша) вино = 50 мл „малко”) шери = 25 мл (общоприетата по светамярка)концентрат = 300 мл (малка бутилка) бира.

Единицата алкохол обикновено се нарича питue.Максималното здравословно количество алкохол за един мъж седмично обикновено възлиза на 21 единици.Много мъже имат склонност да подхождат по-внимател­но към силните питиета и да подценяват въздействието на бирата. Например мъж, който изпива две бутилки бира, приема почти 4 единици алкохол. Мъж, който изпива две чаши вино и една двойна водка, също получава 4 единици.

От някои проучвания напоследък излиза, че мъжете могат да изпиват и по 30 единици на седмица, без да уве­личават риска от сериозно заболяване. Докато обаче тези проучвания се потвърдят, все пак е по-разумно да се спре на 21 единици.Други изследвания показват, че мъже, които пият по­вече от литър и половина бира на ден (шест единици), садвойно по-застрашени от внезапни сърдечни проблеми с фатален изход, отколкото пиещите умерено (около един литър - от две до четири единици на ден).Гуляйджиите и онези, които се отдават на яко пиене през почивните дни и по празниците, са също с повишен риск от внезапна смърт. Няма съмнение, че приемането на повече от 50 единици алкохол седмично сериозно ще увреди вашето здраве.

Единственият алкохол, за който би могло да се каже, че има благотворно влияние върху здравето, е червеното вино, приемано, разбира се, в уме­рени количества. Интересно е, че в САЩ дори разрешават на винопроизводителите да отбелязват на етикетите върху бутилките с червено вино „Полезно за здравето”. Най-мал­ко 20 изследвания по цял свят показват, че едно умерено количество алкохол (2 до 4 единици на ден) намалява с 40% вероятността от коронарни сърдечни заболявания. Особено полезно е ежедневно да се пие червено вино на трапезата. Според един специалист по гореспоменатите заболявания „половин бутилка хубаво червено вино с обяда е добро профилактично средство срещу Опасността от по­вишаване на холестерола”.Звучи успокоително, наистина, но всъщност не само на алкохола във виното се дължи неговият предпазващ ефект. Червеното вино, безалкохолното червено вино и чер­веният гроздов сок съдържат множество редки антиоксиданти, които вероятно осуетяват окисляването на холесте­рола в кръвта и предотвратяват втвърдяването на артериите. Те намаляват гъстотата на кръвта и с това снижават риска от тромбофлебити.
Установено е, че в червеното вино има антиоксиданти, по-мощни от витамин Е. Едни от тях са процианидите, чиято концентрация е 1 грам на литър. Тези полифеноли са мощни антиоксиданти и убийци на свободните радика­ли. Другите са фитолаксини - естествени противогъбични фактори в люспите на гроздето. При производствотона червено вино люспата се мачка по-продължително, от­колкото когато се прави бяло вино или шампанско, което увеличава концентрацията на тази съставка.Разпространено е убеждението, че поето с храната, чер­веното вино разгражда мазнините и забавя абсорбирането на хранителните вещества. Вследствие на това алкохолът и антиоксидантите по-продължително време предпазват кръвта от сгъстяването, съпровождащо абсорбирането на мазнините.Колкото и насърчително да звучи всичко това, не мо­же да се отрече, че на една четвърт от постъпващите в болница страдат от алкохолни увреждания.

Пристрасте­ните към чашката страдат от следните четири патологич­ни състояния:

* увеличен черен дроб

* алкохолен хепатит

* чернодробна фиброза

* цироза.


вкондиция.блогспот.ком

Няма коментари: