неделя, 23 ноември 2008 г.

Не подценявайте високото кръвно налягане!

Диабетът и артериалната хипертония често вървят ръка за ръка
По-доброто управление намалява драстично риска от усложнения
Високото кръвно налягане, подобно на високата кръвна глюкоза, не боли. И донякъде това е проблемът, защото когато човек го заболи зъб веднага тича при стоматолога. Заболи ли го главата - хоп, таблетка и т.н. А с високото кръвно налягане спокойно си ходи по улицата, работи, гуляе” Стоп! “Тихата“ вода е най-дълбока! Артериалната хипертония “подмолно“ измъчва сърцето и съдовете.

Сърцето е помпа, която изтласква кръвта в съдовете на тялото. Принудена да работи срещу по-голямо съпротивление на тръбите (съдовете), тази помпа по-бързо се изморява.

Повишеният натиск на кръвта върху стените на съдовете води до тяхното задебеляване и склерозиране (отлагане на плаки с “лош“ холестерол). В местата на увреждане, кръвта се завихря. Образуват се запушалки (тромби).
Стеснените и запушени съдове доставят по-малко кислород до жизненоважните органи на тялото. Появява се стенокардия, инфаркт, инсулт, сърдечна слабост, бъбречна недостатъчност, нарушено зрение”

Какво означава “горно“ и “долно“ налягане?
Кръвното налягане се измерва с две числа. Например 120/85 мм Hg (милиметра живачен стълб). Вашият лекар съобщава “сто и двадесет на осемдесет и пет“. Горното число се нарича “систолно налягане“ и се измерва, когато сърцето се съкращава и изпомва (изтласква) кръвта в съдовете. Долното число носи името “диастолно налягане“ и се измерва, когато сърцето си почива между две съкращения.

Какво е “артериална хипертония“?
- систолно налягане 140 мм Hg и нагоре, или
- диастолно налягане 90 мм Hg и нагоре, или
- и двете

Когато е повишено само систолното налягане, а диастолното е нормално - хипертонията е “систолна“.
Обратно, при нормално систолно, но повишено диастолно налягане - хипертонията е “диастолна“.
Когато и двете налягания са повишени, хипертонията е “систолно-диастолна“ (смесена).

Добрите новини
Двадесетгодишно проспективно проучване на диабет тип 2 във Великобритания (популярно в цял свят с акронима UKPDS) показа, че доброто управление на кръвното налягане (поддържане на стойности под 144/82 мм Hg) намалява напред във времето риска от сърдечносъдови усложнения, в това число от инсулт, с една трета; от сърдечна недостатъчност с една втора и удължава продължителността на живот .

Петгодишно интервенционно проучване при близо 20 000 души с артериална хипертония (популярно с акронима HOT**) показа, че диастолно налягане под 83 мм Hg снижава риска от сърдечносъдови инциденти с една трета.
Сред групата от 1500 диабетици, участвали в НОТ, резултатите са още по-добри. Поддържане на диастолно налягане от 80 мм Hg намалява сърдечносъдовите инциденти при диабетиците наполовина.

Учените разделиха участниците в НОТ (мъже и жени, на възраст от 50 до 80 години) в три отделни групи. Чрез медикаментозна терапия, те поддържаха в трите групи три различни целеви стойности на диастолното налягане: 90, 85 и 80 мм Hg. Сравняването на резултатите показа, че диастолно налягане под 83 мм Hg оптимално щади съдовете на хората с артериална хипертония.

Възможно ли е да се постигне по-добър контрол?
Средно един от четири диабетици тип 2 е с артериална хипертония. А с диабет тип 2 са 90% от случаите на захарна болест. Очевидно огромен брой хора имат високо кръвно налягане. “Затягането“ на контрола изисква по-често наблюдение, постоянно съветване и подкрепа от страна на здравните специалисти. Налага по-ранна и агресивна медикаментозна терапия, често с прибавяне на втори и дори на трети препарат. Означава повече усилия и по-добра мотивация от страна на пациентите и лекуващите лекари. Нуждае се от инвестиране на повече финансови средства.

Лошите новини
– Диабетът и артериалната хипертония са опасна комбинация, която увеличава четири пъти риска от инсулт, сърдечна слабост и бъбречно увреждане
– Високото кръвно налягане е главен фактор за появата и прогресирането на диабетната нефропатия
– Висок процент от хората с артериална хипертония не се откриват навреме
– Нелекуваното високо кръвно налягане е “тих убиец“
Препоръките

>>>Хората с артериална хипертония се нуждаят от контролно наблюдение на всеки шест месеца, ако лекуващият лекар не е е определил по-чести прегледи.

>>>Кръвното налягане се влияе от нашите емоции и физическа активност, затова е необходим чест домашен самоконтрол с апарат.

>>>Здравословната промяна в стила на живот (контрол на теглото, намален внос на готварска сол, спиране на тютюнопушенето, ограничаване приема на алкохол, физическо движение, консумация на пет порции пресни зеленчуци и плодове дневно) е първи и основен елемент на лечението.

>>>Решението за включване на лекарства, избор на препарат и определяне на дозата се прави само от лекуващия лекар!

>>>Прицелните стойности и медикаментозното лечение за тяхното достигане се преценяват индивидуално при всеки конкретен случай!

Изводите
>>>Съвременната медицина разполага с надеждни и достъпни средства за откриване, наблюдение и лечение на артериалната хипертония
>>>При диабетиците с високо кръвно налягане стремежът е достигане на близки до нормата стойности с прицел 130/80-85 мм Hg

лекар.бг

Няма коментари: