сряда, 5 ноември 2008 г.

Инсулт и хипертония – бич за здравето на българите

Нов вид инсулт, без никакви видими симптоми, удря 40-годишните мъже у нас. Т.нар. асимптомен инсулт може да се случи, без да разберем. Той има 15 пъти по-висока честота от истинския мозъчен инсулт. Това съобщи проф. д-р Лъчезар Трайков, ръководител на Катедрата по неврология в столичната Александровска болница и зам.-декан на СУ "Св. Кл.Охридски", по повод Световния ден на борбата с инсулта (29 октомври).

"Тази година денят за борба с това заболяване беше посветен на т.нар. малък, или асимптомен, инсулт. Най-често от него страдат хората над 60-годишна възраст, но не са изключение и болните, ненавършили 50 години. Този вид инсулт се изразява в появата на интелектуален спад при човека – често забравяне, нарушаване на говора, по-бавни реакции при вземане на решения. Особено уязвими са мъжете с артериална хипертония, с повишен холестерол или диабет, които имат тези заболявания още от 20-30-годишна възраст", уточни проф. Трайков.

Европейско изследване е доказало, че асимптомните форми на мозъчни инсулти са 5-12 пъти по-чести от същинските инсулти и вече придобиват епидемично разпространение, тъй като 10 % от хората между 53 и 71 години са засегнати от безсимптомното страдание.

В същото време страната ни продължава да заема челните места в черните класации по смъртност от инсулт. Най-новите данни отново ни нареждат на второ място сред 30 европейски държави по смъртност от мозъчно-съдови заболявания сред мъжете. От това умират 285 на 100 000 българи, като преди нас е само Естония. При жените България е на трето място в Европа по смъртност от инсулт. Там статистиката отново е безмилостна – 220 на всеки 100 000 българки.

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания, от мозъчен инсулт и общата смъртност обаче са високи. България е на четвърто място сред 30 европейски държави по общата смъртност за мъжете и жените на възраст от 45-74 години, съответно с 1617 мъже и 1096 жени на 100 000 души.

Най-сигурният индикатор за лош контрол на хипертонията в България е високата смъртност от мозъчен инсулт, както и официалната статистическа прогноза за нарастване на тази смъртност.

Според официалната статистика и епидемиологични проучвания в България има около 2 милиона хипертоници. Сравнителният анализ на данните от страната ни, седем европейски държави и САЩ показват, че България е сред страните с невисока честота на артериална хипертония за възрастта (35-74 години).

"Около 12% от инсултите у нас са при по-млади от 35-годишна възраст мъже. И по този показател сме на едно от първите места в Европа. Причината е, че рисковите фактори не се атакуват навреме. Трябва още след 20-годишна възраст да се изследват хората и да се установяват застрашаващите здравето им елементи, за да могат своевременно да се лекуват. Ако започнете терапията късно, резултатът е нулев. Когато в мозъка се образуват тези малки асимптомни инфаркти, вече няма лечение. Единственото е да задържите развитието на болестния процес", обясни проф. д-р Димитър Хаджиев, консултант по неврология в болница "Св.Наум", председател на Българското дружество по главоболие и автор на редица методи за изследване на мозъчното кръвообращение.

От нарушения в паметта и забравяне могат да се оплакват и 20 – 30-годишни мъже, но при повечето от тях причината не е свързана с увреждане на мозъчната тъкан, а с преумора, недоспиване, стрес. След 60-годишна възраст обаче тяхната честота е много по-голяма. Обикновено това са функционални нарушения. Над 100 000 българи страдат от деменция, сред тях има и 30-годишни с преживени травми, и по-възрастни – над 50-60 години.

България е единствената страна в Европейския Съюз, в която Здравната каса не покрива нито един медикамент за деменция, няма и такава клинична пътека за лечение.


здраве.лог.бг

Няма коментари: