събота, 29 ноември 2008 г.

Най-доброто лекарство - билките

С мой колега влязохме в софийска аптека. Той попита за едно лекарство. Прочете упътването към него и се изненада защо има толкова много странични ефекти.

Аптекарката учудено му отговори: "Бихте ли ми посочили поне едно лекарство, което да няма странични ефекти?" Аз й отвърнах: "Да, лекарствата на народната медицина!"

В книгата са посочени рецепти, създадени, изпитани и проверени в продължение на стотици и хиляди години. Тези рецепти са просъществували от древни времена до наши дни по няколко причини:

а) може да си ги приготви всеки при домашни условия;

б) съставките на тези лекарства могат лесно да се намерят;
в) съставките на рецептите и лекарствата са евтини;

г) няма странични ефекти и вредни последствия от прилагането им;

д) от над 12 000 рецепти, събирани в продължение на 24 години, са избрани най-лесно изпълнимите.

Още 3000 години преди Христа китайците са издали първата в света книга за лечение с методите на народната медицина. В продължение на хиляди години народите от целия свят са търсели и създавали различни рецепти и методи за лечение, които са основата на народната медицина, като те се прилагат с успех в редица страни по света, включително и нашата.

Рецептите за лечение са предавани и усъвършенствани от поколение на поколение, за да достигнат до наши дни. В страната ни има над 300 народни лечители, които със своите познания и рецепти помагат при лечението на различни болести на хиляди хора.

Под понятието "народна медицина" хората обикновено разбират лечение с помощта на билки или комбинации от тях с цел по-бързо и ефикасно лечение.

Всъщност под понятието "народна медицина" се разбира лечение освен с билки, още и с другите продукти на природата като: лечебна кал, хума, глина, минерална вода, слънце, въздух.
Нашата страна е богата на минерални извори и лечебна кал. С тях се лекуват над 100 различни болести.

Често пъти ние се движим сред природата без да съзнаваме, че тя играе съществена и то положителна роля върху нашето здраве и ни кара да се чувстваме жизнерадостни, весели, здрави и бодри. Към целебните елементи на природата спадат пясъкът, водата, чистият въздух, гората, цветята, горските плодове, слънцето и др.

И все пак трябва да признаем, че най-същественият дял от народната медицина е билколечението. Оздравителната сила на билките е безспорна и много често изключително голяма. Те не само могат да излекуват редица заболявания, но и поддържат здравето ни в отлично състояние.

Читателите, които ще използват билкови рецепти против различните болести, трябва да знаят, че за разлика от синтетичните лекарства, при тях е необходим по-продължителен период на лечение. Не бива да се заблуждават, че след изпиването на 3-4 чаши билков чай веднага ще оздравеят.

Тези билкови рецепти се употребяват по-дълго време (понякога 2-3 месеца), а някои билки, които се вземат превантивно, могат да се пият целогодишно.
Главното предимство на лечебните билки е, че те имат много по-мек и продължителен лечебен ефект.

селенабг.ком

Няма коментари: