четвъртък, 20 ноември 2008 г.

Бъбреците са причина и жертва на хипертонията

Над 30 заболявания могат да доведат до кръв в урината

Интервю с Боряна ДЕЛИЙСКА - завършила медицина с отличие през 1982 година. От 1983 г. досега работи в Първа нефрологична клиника към Медицинския университет в София. Има специалности по вътрешни болести и по нефрология. Неколкократно е специализирала в Германия. Член на Българското, Европейското и Интернационалното дружество по нефрология. Има над 65 публикации в наши и чужди списания, 79 участия в конгреси в България и по света. Изнасяла е лекции в Германия. От 2003 г. е външен експерт към НЗОК. От 2004 г. - национален консултант по нефрология към Министерство на здравеопазването. От 2007 г. - член на Комисията за лечение в чужбина към МЗ.

- Доц. Делийска, кои са най-честите бъбречни заболявания?
- Това са възпалителните процеси на отделителната система; камъни в отделителната система, които могат да бъдат разположени в бъбрека, в пикочопровода или в пикочния мехур. Сравнително по-рядко се срещат имунните и автоимунните заболявания на бъбреците (т.нар. гломерулонефрити). Бъбречните аномалии също не са много чести, но все пак съществуват.

- Как се установява дали бъбречната функция е нормална?
- Най-точният метод е лабораторното изследване на кръв. Задължително се проверява нивото на серумния креатинин. Той е основният показател за бъбречната функция.

- Подуването и отокът на краката, лицето и корема винаги ли са признаци на бъбречно заболяване?
- Да. Отоците могат да бъдат израз на такова заболяване. Но е възможно да са свързани с проблеми в други органи и системи - на сърцето, на черния дроб, при алергични състояния. При хора, които страдат от тежко белтъчно недохранване, също могат да се появят отоци. Но

главната причина за отоците и подуванията е бъбречното заболяване

Първо трябва се изключи съществуването му, после да се търсят други причини.

- Болките в кръста смятат ли се за признак на нефрологчно заболяване?
- Болките в кръста, както и отоците, могат да бъдат израз на бъбречно заболяване. Но и много други причини могат да доведат до подобен тип болки. Много често това са проблеми с гръбначния стълб, с опорно-двигателния апарат и т.н. Невинаги ако пациентът има болки в кръста, задължително има и бъбречно заболяване.

- Честотата на уринирането показател ли е за бъбречно увреждане?
- При бъбречна недостатъчност - когато бъбреците са със значително намалена функция - болните започват да уринират по-често и в малко по-голямо количество. Това може да бъде един от сигналите за начална бъбречна недостатъчност. Не трябва да се пренебрегва фактът, че човек може да уринира по-често, ако приема повече течности, повече плодове и зеленчуци в денонощието.

- Какво означава наличието на кръв в урината (хематурия)?
- Наличието на кръв в урината е един симптом, който задължително налага изследване на отделителната система.
Над 30 заболявания могат да доведат до кръв в урината. Една от най-честите причини е камъни в бъбреците
Значими заболявания като тумори, травми и други тежки състояния също са придружени с кръв в урината. Видимата кръв в урината е сигнал, че болният задължително трябва да бъде насочен за диагностично уточняване.
Кръвта в урината е симптом, не диагноза. Но налага изследване на всяка цена.

- Каква е връзката между артериалната хипертония и бъбречните болести?
- Артериалната хипертония и бъбреците имат двояка връзка. От една страна, бъбрекът може да е причина за хипертония. Задължително при болен с високо кръвно се изключва бъбречно заболяване. От друга страна, сама по себе си хипертонията уврежда бъбрека. Т.е. бъбрекът е нещо като причина, но може да се окаже и жертва на хипертонията. При немалка част от болните, които са с продължителна хипертония - недобре лекувана, недобре компенсирана - в определен момент в значителна степен се намалява бъбречната функция.
Развива се бъбречна недостатъчност. И кардиолозите, и ние - нефролозите - непрекъснато се борим за оптималното лечение на хипертонията.
Неслучайно я наричат тихият убиец. Много от болните въобще не я усещат. Междувременно тя уврежда сърцето, мозъка и бъбреците.
Ако става дума за страдание на бъбречния паренхим, не се налага оперативно лечение, а само консервативно (с медикаменти). В случай че на даден пациент се постави диагнозата реновазална хипертония, тогава лекарите обсъждат по-нататъшно стентиране на бъбречната артерия. Инвазивните манипулации разширяват бъбречната артерия. По този начин се възстановява храненето на бъбрека, а хипертонията се коригира.

- Пушенето и алкохолът увреждат ли бъбреците?
- Една стара постановка гласи, че всичко в малки количества не е вредно. И пушенето, и приемът на алкохол не са от най-добрите навици на хората в целия свят.
Но ако не се прекалява и с двете, няма чак толкова голяма опасност за бъбреците

- Един много често задаван от нашите читатели въпрос - как се лекуват бъбречните камъни?
- Те се лекуват и от уролози, и от нефролози. Камъните могат да бъдат разположени по всички части на отделителната система. Размерите им са от 2-3 мм до 20-30 мм. Най-често срещаните камъни са калциево-оксалатните. По-рядко се срещат уратни и фосфатни конкременти. Патологията е широко разпространена. Често се установява при случаен ехографски преглед. При големите камъни може да се наложи операция, както и продължително лечение при съпътстващ възпалителен процес. В тежките случаи при рецидивираща бъбречно-каменна болест, може да се влоши и бъбречната функция.

- Може ли да се живее нормално с един бъбрек?
- Да, няма никакъв проблем. Много хора се раждат с един бъбрек и доживяват до дълбока старост. При други хора - след операция или травма - се налага единият бъбрек да бъде отстранен.
Те също продължават да живеят, без да имат някакви съществени оплаквания. Обикновено единственият бъбрек се разраства и в голяма степен поема функцията на липсващия.
Проблем има само ако единственият бъбрек е болен. В такива случаи пациентът се насочва към нефролог. Той преценява каква е бъбречната функция и дава съвети как да съхрани органа си за по-дълъг период от време.

- Кога се прибягва до трансплантация?
- Към нея се пристъпва, когато болният е с напреднала бъбречна недостатъчност и провежда лечение с изкуствен бъбрек. Не е редно при леко влошена бъбречна функция въобще да се говори за трансплантация.

- Кои трансплантации са с най-голям изглед за успех?
- Всички. У нас бъбречната трансплантация е широко популярно средство за лечение. При подходящ донор и реципиент и добро наблюдение в следтрансплантационния период успеваемостта е висока.

- Какво означава подвижен бъбрек?
- Това е т.нар. смъкнат или птозирал бъбрек. Често се наблюдава при млади, слаби момичета, които са израснали бързо, както и при раждали жени с отпусната коремна мускулатура. Подвижният бъбрек се приема за козметичен дефект. Много рядко се налага оперативно лечение. При изключително тежки случаи се предприема интервенция - бъбрекът се повдига оперативно. Обикновено тези болни подлежат на консервативно лечение Заболяването не е страшно, но може да протече с дискомфорт, с теглеща, дърпаща болка в поясната област.

- Какво представляват бъбречните кисти?
- Когато са единични, те не са вродени, а придобити. Пациентите обикновено много се притесняват, когато някой лекар им каже, че имат киста. Възприемат този факт все едно имат тумор. Искам да подчертая, че ехографското изследване категорично различава кистата от тумора.

Кистата е “бръчка на бъбрека” - така се шегуват нефролозите

Наблюдава се в най-различна възраст. Общо взето, не е сериозно заболяване. Няма съществена опасност за бъбречната функция и за живота на пациента. Но има едно заболяване, което е вродено. Това е т.нар. бъбречна поликистоза. Тя се характеризира с множество кисти. Двата бъбрека са с увеличени размери и са превърнати в нещо като гроздовидни торби. Болестта може да се предаде и на бъдещите поколения.

- Нараства ли броят на бъбречните тумори у нас?
- За съжаление да. Но те са обект на урологична интервенция. Ако при нас дойде пациент с тумор, ние го диагностицираме, установяваме размера на тумора и къде е разположен. Следващият етап е оперативното лечение.

- Кое е най-важното, което трябва да знаят читателите ни?
- Най-страшното е самолечението!
Болният не може сам да си поставя диагнозата. Тя понякога затруднява дори най-добрите специалисти. Препоръчвам на всички читатели при най-малко съмнение за бъбречен проблем да потърсят веднага съответната компетентна помощ. Често ми се случва да идват пациенти с цистити. Те смятат, че това е нещо банално. Споделят, че се лекуват сами, защото и преди време са прекарали цистит. Това е груба грешка! Болният обикновено избира неподходящо лечение, не знае каква е продължителността. След своето самолечение идва при мен с една затегната бъбречна патология. Уважаеми читатели, никога не се опитвайте да се лекувате сами! По-добре една излишна консултация при специалист, отколкото самолечение. То замъглява клиничната картина и води до резистентност на микроорганизмите към антибиотиците. Ако става дума за тежка, животозастрашаваща диагноза, самолечението само ще забави диагностиката и правилното лечение. А започнато навреме, то ще бъде адекватно.


блитц.бг

Няма коментари: