сряда, 19 ноември 2008 г.

Как да устоим на изкушенията

Учени доказаха, че движението може да помогне на хората да устоят на различни изкушения - от шоколада и различни храни до цигарите и наркотиците, съобщи в. "Дейли телеграф".

Само 15 минути разходка е достатъчна да намали глада за шоколад. Раздвижването може да спре и желанието да се запали цигара.

"Според невролозите има общи процеси в мозъчните центрове за задоволство при пристрастяванията към храни и наркотици. Вероятно движението се отразява на мозъчните химикали, които помагат да се регулира настроението и силното желание" - обяснява проф. Ейдриън Тейлър от университета в Ексетър.

Идеята си струва да бъде изпробвана от всички, които не могат да устоят на нещо сладко. 30 минути физическа активност дневно, които може да са разделени на два пъти, не само е полезна за умственото и физическо здраве, но може да помогне и да регулираме количеството приемана храна.

От предишни изследвания е известно, че 97 процента от жените и 68 процента от мъжете често изпитват неустоимо желание да хапнат нещо. Обикновено това са висококалрични мазни или сладки храни.

Най-голямо изкушение и за мъжете, и за жените е шоколадът. Шоколадът има няколко биологичноактивни съставки, които повдигат временно настроението. Затова мнозина при стрес посягат към него.

актуално.ком

Няма коментари: