неделя, 23 ноември 2008 г.

“Скритата” сол е най-опасна

Благодарение на многобройните публикации хората са започнали да се замислят все повече за здравето и в частност за намаляване на употребата на сол, но все още мнозина забравят за количествата, съдържащи се в готовата продукция, чрез която човек приема около ¾ от солта. За това предупреждават американски специалисти, цитирани от изданието Prevention. Сандвичите, готовите полуфабрикати, кетчупът и сосовете, пицата са най-големите източници на “скрита сол”, добавят те.

Агенцията по стандартизация на храната в САЩ (Food Standart Agency) вече е издала препоръки и пусна серия от рекламни клипове, призоваващи хората да контролират съдържанието на сол в продуктите, които купуват.
Според Агенцията продуктите от еднакъв вид могат да имат доста различно съдържание на сол и потребителят е добре да избере тези, които съдържат най-малко количество сол.
Освен пицата и сосовете, богати на сол са колбасите, кренвиршите, шунката, чипсовете, ядките и сухарите.

Анкета, проведена сред възрастното население на Великобритания през 2002 г. показва, че само 40% от хората четат етикетите и проверяват наличието на сол в продукта, който купуват.

Само 14% от анкетираните са отговорили правилно, че грам натрий е повече от грам сол. Повечето хора погрешно са убедени, че два такива продукта съдържат еквивалентно количество сол.

Експертите настояват, че ограничаването на употребата на сол е “най-добрата услуга, която човек може да направи на сърцето си”.

здраве.бг

Няма коментари: