вторник, 25 ноември 2008 г.

Установете дали обмяната на веществата ви е нарушена и я коригирайте!

Много хора оправдават своята пълнота с бавна обмяна на веществата.

Как да различим нормалния метаболизъм от забавения? И как да го ускорим?

На тези и други въпроси отговарят нашите консултанти.

Казват, че скоростта, с която човек набира или сваля килограми, зависи от обмяната на веществата. Как да определим скоростта на тази обмяна?

Скоростта на обмяната на веществата значи колко бързо изгаря енергията, която сме получили с храната. В обикновени условия е трудно тя да се определи точно. Такива тестове не се правят дори в кабинета на ендокринолога.

Съществува обаче един дихателен тест, който се използва в специални учреждения за подготовка на спортисти. Тази методика обаче е много сложна и се използва рядко.

И все пак, вие сами можете да определите дали вашият метаболизъм е нормален, или не. Ако при нормално, балансирано хранене запазвате своето тегло, значи с обмяната на веществата всичко е наред. Ако се храните умерено, но трупате килца - метаболизмът ви е забавен. Причината за забавената обмяна на веществата може да е не само наследствена. Възможно е тя да се забави поради хормонален дисбаланс в организма – това се случва при заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза и хипофизата. Именно затова при подозрение за забавяне на обменните процеси е важно да се определят причините.

чудеса.нет

Няма коментари: